Цікаве

У Польщі вибухнула найбільша бомба часів Другої світової війни (ФОТО)

Ймовірність того, що бомба «Tallboy» вибухне на дні судноплавного каналу Балтійського моря, була 50 на 50, всі водолази залишилися неушкоджені

Найбільша бомба часів Другої світової війни, коли-небудь знайдена в Польщі, вибухнула під час процесу знешкодження.

Про це повідомляє 1NEWS.

Зображення

Ймовірність того, що бомба «Tallboy» вибухне на дні судноплавного каналу Балтійського моря, була 50 на 50, всі водолази залишилися неушкоджені.

Близько 750 жителів були евакуйовані в районі портового міста Свіноуйсьце.

Зображення

Британські ВПС скинули бомбу Tallboy під час рейду в 1945 році, який потопив німецький крейсер Lützow.

Свиноуйсьце під час бомбардування входило до складу Німеччини і називалося Свинемюнде.

Повідомляється, що поштовх від останнього вибуху відчувався в деяких частинах міста, і на відео видно, як вибух підняв у повітря великий стовп води.

Зображення

Бомба була довжиною 6 м і важила 5,4 тонни, майже половина з яких була її вибухівкою.

Бомба залягала на глибині 12 метрів, і тільки її ніс стирчав назовні.

Військово-морські сили використовували дистанційно керований пристрій, щоб спробувати “дефлагратувати” бомбу – метод, який у разі успіху спалює заряд вибухової речовини, не викликаючи детонації.

“Процес дефлаграції перетворився на детонацію. Об’єкт можна вважати нейтралізованим, він більше не буде становити загрози судноплавному каналу Щецин-Свіноуйсьце”,-заявив прессекретар 8-ї флотилії берегової оборони ВМС Польщі генерал-лейтенант Гжегож Левандовський.

Бомбу знайшли на дні Пястовського каналу під час робіт з поглиблення фарватеру Свиноуйсце-Щецин у вересні минулого року. Операцію з її нейтралізації називали безпрецедентною в масштабах Європи.

Це сейсмічна бомба (інша назва — «Землетрус»), яку використовували під час Другої світової війни для того, щоб руйнувати важливі промислові та військові об’єкти. Вона важить 5400 кілограм, 2400 з яких — вага самої вибухівки.

«Tallboy», зокрема, використали для знищення бетонного куполу над підземним заводом ракет «Фау-2» та підриву залізничного тунелю поблизу французької ріки Сомюр у червні 1944 року.

Джерело: Європейська правда

Back to top button