Цікаве

У нових житлових будинках від 4 поверхів і вище ліфт має бути обов’язково

З 1 грудня вступає в силу оновлений ДБН «Житлові будинки. Основні положення». Серед інших суттєвих змін, оновлені будівельні норми щодо проектування житлових будинків передбачають нові вимоги до проектування ліфтів, розповідає 1News.

А саме:

  • рекомендовано влаштовувати ліфти у нових житлових будинках від 3-х поверхів
  • у новому житлі висотою 4 поверхи та більше ліфти передбачаються обов’язково.

За старими нормами ліфти у житлових будинках мали проектуватися лише від 5 поверхів.

“Підвищуємо комфорт жителів новими будівельними нормами щодо житлових будинків. Рекомендуємо влаштовувати ліфти у житлі від 3-х поверхів, а у будинках від 4-х поверхів – робити це в обов’язковому порядку. Це банальна зручність та доступність людей, а особливо маломобільних груп населення: людей з інвалідністю, вагітних жінок, людей похилого віку, батьків з маленькими дітьми. Нові норми почнуть діяти вже з 1 грудня, тобто, з цієї зими всі нові будинки мають будуватися згідно з цими нормами”, – написав заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

У нових нормах зазначається, що у житлових будинках з позначкою підлоги верхнього житлового поверху, яка перевищує на 8 м позначку підлоги першого поверху (тобто, 3-й поверх і вище), рекомендується встановлювати пасажирські ліфти. А у разі перевищення на 12 м і більше (тобто, 4-й поверх і вище) – їх встановлення обов’язкове.

При цьому, ліфти, їх обладнання, розміщення машинного та блочного приміщень та сходів між цими приміщеннями потрібно влаштовувати згідно з відповідними стандартами:

  • ДСТУ Б В.2.6-52:2008 “Сходи маршеві, площадки та огорожі сталеві.Технічні умови”;
  • ДСТУ EN 81-20:2015 “Норми безпеки щодо конструкції та експлуатації ліфтів. Ліфти для перевезення пасажирів та вантажів. Частина 20. Ліфти пасажирські та вантажопасажирські”;
  • ДСТУ EN 81-70:2010 “Норми безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Специфічне використання пасажирських і вантажопасажирських ліфтів”.

Кількість ліфтів та їх характеристики (вантажопідйомність, швидкість та призначення) залежно від поверховості будинку та кількості мешканців слід приймати відповідно з такими нормами:

Джерело: Лев Парцхаладзе в Facebook

Back to top button