Цікаве

У Норвегії реконструювали обличчя підлітку, який жив 8300 років тому

У Норвегії реконструювали обличчя підлітку, який жив 8300 років тому

Фото: Oscar Nilsson
Реконструкція обличчя підлітка кам’яного віку

Щоб зробити реконструкцію, було зроблено два сканування черепа за допомогою комп’ютерної томографії, що дозволило вченим створити його пластикову копію, надруковану на 3D-принтері.

 
У музеї H Gamle Prestegard на півдні Норвегії зберігається реконструкція тіла підлітка, що жив 8300 років тому в епоху мезоліту. Про це повідомляє Live Science.
 
Відомо, що останки підлітка, на прізвисько Вістегуттен, що по-норвезьки означає “хлопчик із Вісте”, археологи знайшли в печері середнього кам’яного віку в Рандаберзі на західному узбережжі Норвегії.
 
Дослідники виявили, що у 15-річного хлопчика був незвичайний череп із захворюванням, відомим як скафоцефалія, що означало, що його череп зарано виріс, внаслідок чого голова росла назад, а не вбік.
 
Також вчені зазначили, що його зріст становив 1,25 метра, що вважається невеликим зростом навіть для часів мезоліту. У той же час, незважаючи на його особливості, останки хлопчика вказують на те, що він був здоровий і добре вгодований.
 
Крім того, на місці знахідки археологи виявили безліч останків тварин, що вказує на достатній запас їжі. Також там було знайдено кухонні відходи, кістяні прикраси та рибальські інструменти, що дозволяє припустити, що там жили та працювали давні люди.
 
  Oscar Nilsson
 
 
Раніше повідомлялося, що мексиканські археологи з Національного інституту антропології та історії знайшли серію давніх круглих курганів цивілізації вастеків.
 
Археологи знайшли найдавніші людські останки в США
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button