Цікаве

У НАЗК триває внутрішня криза: голову агентства звинуватили у блокуванні перевірок е-декларацій

Заступник голови Національного агентства із запобігання корупції Руслан Радецький заявляє, що його начальниця Наталія Корчак долучилася до блокування перевірки електронних декларацій чиновників.

НАЗК
НАЗК

«Сьогодні вже втретє Голова НАЗК заблокувала початок проведення перевірки е-декларацій суб’єктів декларування. Н.Корчак ігноруючи думку інших членів НАЗК, одноособово закрила засідання НАЗК, не бажаючи навіть обговорювати включення цього питання до порядку денного. Таким чином, без належної перевірки залишилися е-декларації», – написав Радецький на своїй сторінці у «Фейсбук».

На його думку, такі дії Голови НАЗК направлені на дискредитацію його самого, як відповідального за проведення перевірки. «Важливо відзначити, що безвідповідальність та некомпетентність Н.Корчак дискредитує антикорупційний орган та державу не лише в очах українців, а і в очах світової спільноти», – додав заступник голови НАЗК.

radezkiy

Радецький також повідомив, що  вже неодноразово писав про спроби блокування роботи Департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя, зокрема в питанні проведення повних перевірок суб’єктів декларування за 2015 та 2016 р.р. «До умисного зволікання із запровадженням автоматизованої перевірки декларацій, доступу до реєстрів та баз даних, блокування проведення конкурсного добору до підрозділу відповідального за проведення перевірок, систематичного поливання брудом своїх колег по НАЗК додалося перешкоджання у початку проведенні перевірок декларацій», – зазначає Радецький.

В свою чергу Наталія Корчак на своїй сторінці у «Фейсбук» написала, що не блокує перевірку декларацій і цього питання не було у порядку денному. «Ось порядок денний сьогоднішнього засідання. І якщо хтось знайде в ньому питання стосовно проведення перевірки декларацій, через які я нібито «блокую» роботу департаменту фінконтролю, то той вочевидь має третє око», – пише Корчак.

За її словами, Радецький акцентує увагу на рішенні, «яким пропонується проведення перевірки 4-х осіб, в той же час, благородно змовчує про інший проект рішення, яким у проведенні повної перевірки пропонується відмовити 31 посадовій особі».

korchak

««Підсовування списків з голосу» як невідкладних і вкрай необхідних суспільству – є не тільки порушенням затвердженого порядку і маніпуляцією, але й прихованою спробою «захистити» окремих посадовців від повної перевірки декларацій», – додає голова НАЗК.

10 травня на запит від видання «Слово і діло» Національне агентство із запобігання корупції відповіло, що на сьогоднішній день НАЗК ще не перевірило жодної електронної декларації. 2016 року було перевірено щодо своєчасності подання 11 щорічних е-декларацій, 2017 року – 14 е-декларацій. Водночас щодо правильності й повноти заповнення е-декларацій було здійснено 0 перевірок.

35991-1_uk_normal
документ “Слово і діло”
35991-2_uk_normal
документ “Слово і діло”

Раніше 1News вже писало про конфлікт, який спостерігається протягом тривалого часу у керівництві НАЗК. Зокрема, наприкінці березня голова МВС Арсен Аваков повідомив про те, що до МВС надійшло кілька звернень щодо корупції у НАЗК, у тому числі від голови Національного агентства з запобігання корупції Наталії Корчак.

Міністр повідомив, що звернення стосуються перевірки діяльності її заступника Руслана Радецького та члена НАЗК Руслана Рябошапки.

«Прийшов лист, яким до нас звертається пані Корчак з проханням і вимогою провести розслідування відносно діяльності пана Радецького і пана Рябошапки і мало не відсторонити їх від роботи», – сказав Аваков.

Також раніше повідомлялося про те, що ситуація навколо чималих премій керівників НАЗК була предметом обговорення на засіданні уряду у березні 2017 року. Тоді ж прем’єр-міністр Володимир Гройсман висловив обурення діями Наталії Корчак. «Я нічого не маю проти НАЗК, але мені здається, що керівник не в адекваті. Не прийти вдруге на уряд, не прозвітувати…», – зазначив Гройсман.

На засіданні антикорупціного комітету Верховної Ради голова НАЗК Наталія Корчак підтвердила, що роздавала членам НАЗК премії на сотні тисяч гривень. «Премії нараховувались всім однаково. Агентство делегувало питання преміювання мені. Ми разом сиділи, всі члени агентства були при цьому присутні. Не будемо переводити зараз в сміх і гріх це питання», — сказала Корчак, викликавши сміх в учасників засідання.

7 квітня Національне агентство з питань запобігання корупції не змогло відправити у відставку голову агентства Наталію Корчак. Зі слів співрозмовника, ініціював це питання член агентства Руслан Рябошапка, а Корчак підтримала його пропозицію і винесла відповідне питання на голосування.

Рябошапка і ще один член НАЗК Руслан Радецький проголосували за відставку Корчак. Проти відставки проголосував член агентства Олександр Скопич, а сама Корчак утрималася. Водночас, як повідомила Наталія Корчак, ініціатива Рябошапки та Радецього щодо її звільнення, «це їхня особиста думка, яка ні на що не впливає».

5 квітня голова НАЗК прозвітувала перед депутатами Верховної Ради. Найбільше питань до Корчак стосувалася великих премій, які виписувала собі голова агентства при тому, що результатів діяльності НАЗК – немає.

Як відомо, зарплата Корчак у лютому 2017 року, згідно з інформацією НАЗК, склала посадовий оклад — 40, 560 тис. гривень, надбавку за вислугу років – 20, 280 тис. гривень, надбавку за інтенсивність праці – 40,560 тис. гривень.

У жовтні 2016 року журналісти програми «Схеми» повідомили, що чотири члени Національного агентства із запобігання корупції щомісяця отримували до свого основного окладу дві надбавки та премію у розмірі місячної зарплати.

У результаті цього замість одного стандартного окладу члени НАЗК отримували по чотири.

У квітні заступник голови НАЗК Руслан Рябошапка на своїй сторінці у «Фейсбук» активно писав про те, що діалог з головою відомства фактично унеможливлюється. «Звернулись до колег по НАЗК з пропозицією невідкладно обговорити наш план дій із виведення Агентства з кризи. Наша пропозиція – разом із відставкою голови НАЗК запровадити принцип щоквартальної ротації членів Агентства при виконанні обов’язків керівників відомства. Паралельно із цим – ініціювання незалежного аудиту Агентства та зовнішнього моніторингу роботи Реєстру декларацій. Збалансувати роботу відомства також має термінове дообрання п’ятого члена НАЗК», – написав Рябошапка. Пізніше він уточнив, що отримав на свою пропозицію відмову від Наталії Корчак.

ryaboshapka

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) — центральний орган виконавчої влади України зі спеціальним статусом, який забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику.

Створення Національного агентства було передбачене Законом України «Про запобігання корупції», прийнятим 14 жовтня 2014 року. Закон уведений у дію з 26 квітня 2015 року.

Голова Агентства Наталія Корчак – викладачка колишнього прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка у Чернівецькому університеті. При цьому зараз часто говорить про те, що саме фракція «Народний фронт» проводить роботу по її дискредитації.

Back to top button