Цікаве

У NASA повідомили про скорочення до мінімальних розмірів озонової діри

Національне управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) повідомило про скорочення озонової діри над Південним полюсом до мінімального рівня з тих пір, як її вперше виявили в 1980-х роках, передає 1NEWS з посиланням на “Голос Америки”.

Зараз її розмір – 9,3 млн квадратних кілометрів, в той час як зазвичай в кінці вересня – початку жовтня вона розростається до 20,7 млн квадратних кілометрів.

“Це дуже хороші новини. Це означає, що півкуля покривається більш значним обсягом озону, і рівень ультрафіолетового випромінювання на поверхні зменшується”, – сказав представник NASA Пол Ньюман.

Озон в стратосфері поглинає частину шкідливого ультрафіолетового випромінювання Сонця, яке може викликати рак шкіри, катаракту, пригнічувати імунну систему і завдавати шкоди рослинам.

Найімовірнішою причиною скорочення озонової діри вчені вважають не останні зусилля людства по зниженню викидів, а зміни погоди.

“Потрібно розуміти, що ситуація, яку ми спостерігаємо цього року, обумовлена ​​потеплінням стратосфери. Це не означає, що рівень озону в атмосфері раптово став стрімко відновлюватися”, – сказав учений.

Щоб хлор в атмосфері перетворився в речовину, що поглинає озон, потрібні холодні температури в стратосфері і хмари. При потеплінні хмари розсіюються. В цьому році температури під атмосферою були на 29 градусів вище середніх.

Штучні сполуки хлору, які можуть зберігатися в атмосфері 100 років, пошкоджують озоновий шар, створюючи дірки. Цей ефект найбільш помітний над Антарктикою, “через особливі атмосферні і хімічні умовм, які існують тільки там і більше ніде”, повідомляє Національне управління океанічних і атмосферних досліджень.

Міжнародний Монреальський протокол, розроблений в 1987 році для зниження шкоди, заборонив виробництво багатьох сполук хлору, які використовуються в холодильниках і аерозолях, наприклад, лаку для волосся. Після цього розмір озонової діри став повільно скорочуватися, але вона все ж залишається досить великою, щоб приводити до значної втрати озону.

За оцінками вчених, рівень озону над Антарктикою відновиться до рівня 1980 року, приблизно до 2070 року.

 

 

 

Back to top button