Цікаве

У Києво-Могилянській академії обрали нового президента

Колишній міністр освіти Сергій Квіт набрав майже 53% голосів у другому турі

27 січня обрали нового президента Києво-Могилянської академії.

За результатами голосування, переміг 56-річний Сергій Квіт, – інформує 1News.

За даними лічильної комісії результати другого туру:

  • Сергій Квіт — 235 голосів (52,80%)
  • Олександра Гуменна — 191 голос (42,92%)
  • Проти всіх — 18 голосів (4,04%)
  • Зіпсовано — 1 бюлетень.

Однак голосування не обійшлося без прецедентів. Одну скриньку з бюлетенями вкрали, іншу облили фарбою. Згодом викрадену скриньку знайшли, бюлетені з неї визнали дійсними.

«Вітаємо нового президента! Бажаємо успіхів і готові до співпраці, щоб разом розвивати спільноту й університет», — написали на офіційній сторінці Академії.

Зазначимо, що чергові вибори президента вишу відбувалися двічі у 2021 році, але в усіх турах жоден із кандидатів не набрав понад 50% голосів. Зокрема, у вересні в.о. президента НаУКМА Олександра Гуменна отримала 228 голосів, Сергій Квіт — 214 голосів. Після цього були призначені повторні вибори.

Ці самі кандидати балотувалися і в січні 2022 року, однак Олександра Гуменна відмовилася від участі в передвиборчих дебатах.

Попереднім очільником вишу, з 2014 до 2019 рік, був Андрій Мелешевич. У лютому 2020 його переобрали на посаду президента, але у Кабміні відмовилися повторно призначити посадовця та послалися на тлумачення закону. У квітні того ж року чиновники оголосили новий конкурс на посаду, але процес обрання тривав майже 2 роки.

Сергій Квіт народився у 1965 р. в Ужгороді. Управлінець, освітній і громадський діяч, журналіст, дослідник націоналістичного руху, голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Перебуваючи на посаді очільника Києво-Могилянки, став активним борцем з міністром часів Януковича Дмитром Табачником. Після Майдану він сам став керівником міносвіти і протримався на цій посаді два роки.

Джерело: Вечірній Київ

Back to top button