Цікаве

У Києві найвищі в Україні ціни на продукти харчування

Київ, а також Донецька і Закарпатська області очолили рейтинг регіонів з найвищими цінами на соціальні продукти харчування. Про це повідомив голова Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці в Facebook, передає 1NEWS.

“Аналіз даних офіційної статистики за останній місяць осені показав, що Київ, Донецька та Закарпатська області мають найвищу вартість соціальних продуктів харчування. Разом ці регіони мають більше половини найдорожчих продуктів з переліку, який моніториться Держстатом”, – написав Дорошенко.

Лідером рейтингу з найвищими цінами на продукти є Київ, де відразу сім соціальних продуктів мають найвищу ціну серед всіх регіонів України.

Друге місце ділять Донбас і Закарпаття з п’ятьма продуктами з високою вартістю. Третя позиція у Херсонщини з трьома найменуваннями продуктів з соціального кошика.

У Києві найвищі ціни на білий хліб з борошна вищого сорту – 35,9 грн за кілограм. Для порівняння, середній показник по Україні – 21,5 грн.

Чорний хліб коштує в Києві 24,6 грн за кілограм при середній ціні – 17,9 грн; кілограм манної крупи – 15,4 грн, по Україні – 13,6 грн; яйця – 28,3 грн за десяток, при середньостатистичній – 24,8 грн; цукор -16,8 грн за кілограм, в той час як в середньому по Україні – 14,2 грн.

Сало в Києві можна купити за 120,9 грн, в той час коли по країні середньостатистична вартість – 75,7 грн.

У Донецькій області найвищими є наступні позиції: куряча тушка – 61,9 грн за кілограм, для порівняння – середній показник за всіма регіонами – 58,3 грн; варена ковбаса – 100,8 грн, середня ціна – 92,2 грн; буряк – 9,2 грн, по Україні – 8,1 грн; морква – 13,3 грн, по країні – 11,1 грн; картопля – 8,7 грн, при середньостатистичній – 6,7 грн.

На Закарпатті найдорожчими є такі продукти: пшеничне борошно – 12,7 грн, середня вартість – 11,2 грн; гречка – 21,2 грн за кілограм, середня по Україні – 16,6 грн; морожена риба – 80,1 грн, середньостатистична – 72,9 грн; олія соняшникова – 37,6 грн за літр, середня за даними Держстату – 35 грн; капуста – 9,6 грн, а по Україні – 7,2 грн.

На Херсонщині найдорожчі: куряче філе – 109,8 грн за кілограм, середня ціна в країні – 103,5 грн; сметана – 64,1 грн, середня за офіційною статистикою – 55,4 грн; цибуля – 14 грн за кілограм, середньоукраїнська – 12,9 грн.

Немає максимальних цін у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернігівській областях.

Тернопільщина є регіоном з найнижчими цінами на третину соціального кошика. У трійці регіонів з комфортними цінами також Полтавщина і Дніпропетровщина. Рік тому рейтинг регіонів з найнижчими цінами був такий: Львівщина, Тернопільщина та Запоріжжя.

Рік тому, в листопаді 2017 року, лідером антирейтингу з сімома найдорожчими продуктами була Донецька область. Там були найвищі ціни на чорний хліб, борошно, гречку, олію, сметану, сир і моркву. Трійка лідерів за рік не змінилася: Київ, Донбас, Закарпаття.

“Необхідно додати, що жителі Донецької області та Києва мають найвищу середню заробітну плату в країні. Тому висока ціна [на продукти харчування] обумовлена ​​більш високим рівнем платоспроможності”, – зазначив Дорошенко.

 

 

Tags
загрузка...

Схожі статті

One Comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close