Цікаве

У Хорватії археологи виявили цистерну XIV століття

У Хорватії археологи виявили цистерну XIV століття

Фото: arkeonews.net
У Хорватії біля фонтану знайшли давню цистерну

Цистерну стародавнього міста науковці знайшли поряд із знаменитим фонтаном Онофріо в Хорватії.

У Хорватії біля фонтану Онофріо в історичному районі міста Дубровник археологи виявили стародавню міську цистерну. Про це повідомляє Arkeonews.

Відкриття було зроблено під час ремонту кам’яної бруківки. Науковці знайшли залишки великої міської цистерни, що розташовувалася там з XIV століття і до моменту, поки в місті не побудували систему водопостачання.

Склепіння цистерни виявили всього на 30 сантиметрів нижче бруківки.

До цього про давню громадську цистерну було відомо лише з архівних документів. Її глибина становить близько п’яти метрів.

Відомо, що фонтан Онофріо, був побудований у 1438 році і подавав воду до міста з низки джерел, розташованих за 12 кілометрів звідси. Його спроектував італієць Онофріо делла Кава.

Раніше його прикрашали скульптури, однак у 1667 році він був сильно пошкоджений землетрусом, в результаті чого від нього залишилися лише 16 різьблених масок, з ротів яких капала питна вода

“Перші свідчення про існування цієї громадської цистерни датуються кінцем XIV століття. Відомо також, що наприкінці XV століття вона перейшла під юрисдикцію монастиря Святої Клер й завдяки цьому її навіть відреставрували”, – розповіла керівниця археологічних досліджень Нела Ковачевіч Бокаріца HRT.

Археологи також додали, що цистерна буде накрита і захищена геотекстилем перед тим, як кам’яну бруківку буде знову встановлено. Адже ця знахідка є ще одним підтвердженням багатої історії та соціальної організації Дубровника.

 Arkeonews

Раніше повідомлялося, що археологи виявили архітектурні залишки 1800-річної римської військової бази Залізного легіону.

Виявлено найдавнішу монументальну споруду Європи

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button