Цікаве

У гробниці в Єгипті знайшли двох гігантських сфінксів

Спільна німецько-єгипетська археологічна місія, обстежуючи стародавню столицю Єгипту Фіви (нині Луксор), виявили дві гігантські статуї сфінксу. Вони були виготовлені для фараона Аменхотепа ІІІ, повідомляє 1news з посиланням на vsviti.com.ua.

Початковий розмір статуй становив близько восьми метрів. Аменхотеп III був фараоном 18-ї династії. Він правив приблизно 1390 р. до н.е. – 1353 до н.е. Його царювання відоме як період миру та процвітання в Єгипті. Аменхотеп також був дідом фараона Тутанхамона.

Сфінксів виявили у похоронному храмі Аменхотепа, який єгиптяни називали “Храмом мільйонів років”. Також вдалося знайти залишки колон та стін, які були прикрашені церемоніальними та ритуальними сценами.

Аменхотеп III зображений у головному уборі, з бородою та широким намистом, зазначив генеральний секретар Вищої ради старовини Мустафа Вазірі. Під час реставраційних робіт експерти помітили напис на грудях одного із сфінксів, який гласив «коханий Амона-Ра».

Вчені відзначили, що колись храм був багатим, його наповнювало багато цінних речей. Але в 1200 до нашої ери він постраждав від руйнівного землетрусу.

Місія також виявила три статуї богині Сехмет, що добре збереглися, яка зображується у вигляді жінки з головою лева. Статуї Сехмет розташовувалися на фасаді відкритого внутрішнього двору.

Крім того, було знайдено фрагменти настінного рельєфу, що зображають фестиваль Хеб-Сід. Це свято було вперше проведено на честь 30-річчя правління фараона і згодом повторювалося кожні три роки. Цікаво, що під час кульмінації свята фараону потрібно було пробігти іподромом у внутрішньому дворі, щоб довести свою фізичну силу.

Вчені зазначили, що після досліджень мають намір повернути усі артефакти на колишні місця у храмі. Раніше повідомлялося, що єгиптологи вперше розкрили мумію Аменхотепа I. Для цього було застосовано сучасні технології.

 

 

 

Back to top button