Цікаве

У дикій природі, щоб запобігти зараженню, тварини дотримують дистанцію

До такого висновку прийшли дослідники з Університету Техасу, спостерігаючи за мавпами в природному середовищі їх проживання, інформує 1NEWS з посиланням на Хайтек.

У ході дослідження вчені спостерігали за мавпами в дикій природі, щоб зрозуміти, яку роль відіграють генетика, дієта і взаємодія в соціальній групі на передачу мікробів, які знаходяться в кишечнику тварин. Мікробіом кишечника відноситься до всіх мікроорганізмів, що населяють травний тракт, починаючи зі шлунка і закінчуючи товстою кишкою.

За останнє десятиліття мікробіом опинився в центрі уваги науковців, оскільки вважається, що нездоровий кишковий мікробіом може призвести до ожиріння, порушення функцій імунної системи, послаблення стійкості до паразитів і навіть поведінкових змін.

«Процес соціальної передачі мікробів серед мавп може допомогти нам краще зрозуміти, як поширюються хвороби. Цей процес має паралелі з поточною ситуацією, в якій вчені намагаються визначити, як соціальна дистанція під час пандемії COVID -9 і майбутніх спалахів хвороб може вплинути на передачу хвороби», — стверджує Єва Вікберг, провідний автор дослідження.

У ході дослідження вчені проаналізували зразки фекалій 45 самок мавп-колобусів, що живуть в околицях сіл Боабенг і Фіма в Гані. У результаті вчені побачили суттєві відмінності між кишковими мікробіомами соціальних груп. При цьому люди з різних груп, які були тісно пов’язані соціальними зв’язками, мали більш схожі кишкові мікробіоми.

«Дослідження диких тварин можуть багато чому навчити нас тому, як важливе соціальне дистанціювання для забезпечення безпеки спільноти під час поточної пандемії», — резюмую Єва Вікберг, провідний автор дослідження.

 

 

 

 

Back to top button