Цікаве

У Чорнобилі проживає понад 100 коней Пржевальського

В умовах зони відчуження коні добре прижилися і вже в кілька разів збільшили свою стартову чисельність

Навесні 2018 року наукова експедиція фахівців Варшавського університету природничих наук, Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України, біосферного заповідника «Асканія-Нова» та Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника ідентифікувала 48 коней Пржевальського в зоні відчуження.

Вчені припускають, що загальне поголів’я диких коней на цій території може налічувати зараз близько 110 особин, – повідомляє 1NEWS.

«Коні Пржевальського виглядають здоровими і не мають ознак захворювань, тому можна припустити, що в наступні роки продовжиться зростання популяції диких коней в зоні відчуження», – прокоментував ситуацію керівник відділу екології флори і фауни Чорнобильського заповідника Денис Вишневський.

Довідка. Як відомо, кінь Пржевальського – останній вид диких коней на планеті Земля. У природному середовищі він був винищений людиною в ХХ столітті, занесений до Міжнародної Червоної Книги з природоохоронним статусом «на межі зникнення». У зону відчуження цей вид завезли 1998 року із біосферного заповідника «Асканія-Нова». Це була єдина вільна популяція коней Пржевальського, яка в той час налічувала 20 особин. В умовах зони відчуження коні добре прижилися і вже в кілька разів збільшили свою стартову чисельність. Сьогодні кінь Пржевальського в зоні відчуження – один з найцікавіших об’єктів для досліджень, який постійно знаходиться в полі зору науковців.

Джерело: прес-служба Міністерства екології України

Back to top button