Цікаве

Тиждень після Великодня: головні прикмети і традиції Світлої седмиці

Перший тиждень після Великодня, в православ’ї називається світлою седмицею. У 2020 році святкова седмиця випадає на період з 20 по 26 квітня. Які традиції Світлої седмиці збереглися до наших днів, на які прикмети важливо звернути увагу, і які змови читаються на здоров’я, розповідає 1News.

Тиждень після Великодня 2020: народні традиції та церковні обряди

Світлий тиждень починається після свята Вликодня, в Поливаний понеділок, 21 квітня, і триває до Червоної гірки або Фоміної неділі, 26 квітня.

Тиждень після Великодня це період початку весняного відродження і оновлення життя. Світла седмиця в народі присвячена радості від Воскресіння Ісуса Христа, який переміг смерть і відкрив людям шлях до Царства Небесного. Саме ця подія стала основою всієї християнської віри.

Під час Світлої великодньої седмиці немає поста, в тому числі в середу і в п’ятницю, які зазвичай є пісними днями.

Всі дні впрдовж Великодньої седмиці в православних храмах ранкові та вечірні молитви замінюються співом Пасхальних годин, під час Божественної літургії здійснюється Хресна хода, що символізує хід жінок-мироносиць до гробу Христа, і відбувається причащання Святих Христових Тайн.

Царські врата у всіх храмах відкриті, показуючи, що Гроб Господній порожній. І в продовження всієї седмиці лунають повсякденні дзвони.

А в Світлу суботу священики роздають церковний хліб артос, який був освячений у Великодню ніч. Вважається, що ця просфора, наділена чудодійними властивостями, допомагає при хворобах і оберігає від різного лиха.

На Світлому тижні після Великодня в церквах не проводять Таїнства вінчання і читання заупокійних молитов, а відспівування покійних в основному складається з пісень Великодня.

З нагоди радості від Воскресіння Ісуса з мертвих, починаючи з наступного ижня після Великодня, люди поминали померлих предків. Вважалося, що в цей час душі померлих повертаються на землю, щоб разом з живими порадіти цьому святому святу.

Взагалі Світла Седмиця – це час святкування, радості відпочинку. З дня святого Великодня і до її віддання, тобто на сороковий день, віряни при зустрічі христосуються зі словами: “Христос Воскрес! – Воістину Воскрес!”.

Також є цікава традиція битися один з одним крашанками. Доброю прикметою вважається, якщо в змаганні з биття яєць вдасться вийти переможцем – значить, вас супроводжуватиме удача.

А ось поганою прикметою вважається сумувати, журитися і вдаватися до смутку на Світлому тижні – весь рік пройде в зневірі і печалі.

Якщо на Великодньому тижні народиться дитина, то їй пророкували довге, щасливе і світле життя.

Також доброю прикметою вважається надавати допомогу, творити богоугодні справи, робити милостині всім нужденним і ділитися з ними радістю світлою святкування Великодня.

Вважається, що сам Господь з апостолами в період з Великодня до Вознесіння ходять по землі в жебрацьких шатах і перевіряють, як виконуються вірянами божі заповіді. Вони нагороджують добрих і карають жадібних і злих.

Змова від хвороб

На третій день після Великодня потрібно налити в стакан освяченої води і тричі начитати на неї змову:

Бог створив небо.
Бог створив землю.
Створи, Господи, і здоров’я, раба Божого (ім’я).
Як Ісус Христос в третій день до вічного життя воскрес,
Так щоб і раб Божий (ім’я) до здоров’я воскрес.
В ім’я Отця і Сина і Святого Духа.
Амінь.

Після прочитання змови цю воду потрібно випити.

Джерело: Сьогодні

Back to top button