Цікаве

Туристичний ніж

Якщо ви новачок, ви, мабуть, задавалися питанням, що таке туристичний ніж? Чим він відрізняється від, наприклад, кухарського?

Насправді ви, скоріш за все, неодноразово чули про ножі виживання, мисливські або навіть тактичні ножі. Так які ножі підходять для використання у поході?

Що таке туристичний ніж?

Як зрозуміло з назви, туристичні ножі – це категорія ножів, призначених для використання у поході. Насправді, це поняття досить умовне, бо туристичні ножі можуть бути зовсім різними. У кожному спеціалізованому магазині ви знайдете багато моделей ножів для всіх видів активного відпочинку (кемпінг, похід, рибалка, полювання тощо). Ці ножі можуть мати як фіксоване так і складане лезо. Багатофункціональні (швейцарські) ножі також дуже популярні серед шукачів пригод і мандрівників усіх видів.

Насправді, рушати у поход не маючи ножа – погана ідея. Якісний ніж допоможе вам приготувати їжу, розвести багаття, побудувати лагерь, відремонтувати спорядження. А в деяких випадках туристичний ніж може дійсно врятувати вам життя!

Тому ніж важливо вибрати якісний, такий, що ідеально відповідатиме вашим потребам.

Категорії туристичних ножів

Ви шукаєте туристичний ніж? Перше запитання, яке ви повинні задати собі: для чого ви збираєтесь його використовувати? Це буде ніж, який ви використовуватимете для полювання, рибалки чи вам потрібне щось для виїзду «на шашлики»? Майте на увазі, що кожна з моделей ножів має свої переваги та недоліки. Не існує найкращого ножа у світі. Найкращий – саме той, що ви вибрали саме для себе. Але вибирати треба свідомо та з розумом.

Ось невеликий перелік різних типів ножів, що можна використовувати, як туристичні:

Тактичний ніж

Тактичний ніж – це не обов’язково бойовий ніж. В наш час саме у бою ножі використовуються рідко. Дуже вже великими стали дистанції ведення бою.

Але, як і туристи, вйськові строять, ремонтують, відкривають консервні банки та ящики. Головна відмінність – війскові часто роблять усе це у самих екстремальних умовах.

Саме тому від тактичного ножа, крім мілітитаристичного дизайну очікується надійність, здатність переносити значні навантаження, добре різати, добре колоти, а часто й працювати у якості молотка чи невеликого ломика.

А ось компактність для тактичного ножа – далеко не головна потреба. Військовому не треба ховати свій ніж у кишені. Замість того він буде зацікавлений наявністю застібок так кріплень, що дозволять надійно закріпити ніж на спорядженні.  Насправді, тактичний ніж зручно мати при собі не тільки якщо ви – військовий, але й під час насправді довгих та складних експедицій у віддалені дикі місця.

Ніж для виживання

Спочатку ніж виживання був частиною комплекту виживання, призначеного для військових пілотів. Тому цей ніж спеціально розроблявся як інструмент, який дозволить швидко покинути аварійний літак, а потім вижити у диких умовах або у ворожому оточенні.

Наприклад, на перших моделях таких ножів були спеціальні пилки для розрізання алюмінієвих стінок літака та ударна частина на наверщі рукояті (щоби вибивати ілюмінатори).

Тепер термін «ніж виживання» часто відносять до різного роду великих універсальних ножів, що популярні серед деяких туристів та інших любителів активного відпочинку. Насправді ці ножі часто важко відрізнити від тактичних ножів та ножів для бушкрафту. Часто назва «ніж виживання» є не більш чим черговою хитрістю відділу реклами. Зрозуміло, великий та надійний фіксований ніж допоможе, як розрізати ремінь безпеки під час аварії, так і чи обробити здобич. Тобто, багато які ножі можуть стати ножами виживання.

Головне, чого ми не рекомендуємо вам робити – покупати ножі з порожніми рукоятями, що можуть використовуватись як своєрідні контейнери для НЗ. Насправді подібна рукоять лише послаблює конструкцію ножа та робить його менш надійним.

Мисливський ніж

Кожен хороший мисливець повинен мати при собі надійний та красивий мисливський ніж. Якісний ніж, дозволить підготувати позицію для стрільби, добити дичину, та головне – обробити тушу та нарізати м’ясо.

Однак є мисливські моделі, які більше підходять для якихось певних завдань, наприклад, зняття шкури. Не соромтесь звернутися до консультантів у магазині під час ваших пошуків. Часто вони здатні непогано вас зорієнтувати.

Ніж для бушкрафту

Бушкрафт – наука життя на дикій природі. Саме життя, а не виживання. Цей термін дуже популярний серед американських любителів пожити у лісі чи в горах. Нещодавно це слово почало використовуватись у нас.

Як виглядає гарний ніж для бушкрафту? Як правило, це зручний та прочний фіксований ніж з надійною рукояттю типу фултанг та прямим клинком. Часто ці ножі мають так званий «скандинавський профіль», що дуже добре працює по деревині та легко заточується у походних умовах.

Ніж автомобіліста

Частіш за все. Це – складана модель, що має ряд додаткових елементів на зразок склобою, серейторної ділянки леза чи стропоріза. Ці додаткові інструменти дозволяють розрізати ремінь безпеки, а також розбити вікно.

Як бачимо, тут є деякі паралелі з ножем виживання для пілотів. С тією відмінністю, що ніж автомобіліста – компактна складана громадянська модель.

Багатофункціональний (швейцарський) ніж

До таких ножів відносять моделі на зразок Victorinox Camper та йому подібних (від різних виробників). І дійсно, багато хто скаже вам, що, перш за все, туристичний ніж повинен бути багатофункціональним.

Добре, коли ніж не тільки допоможе розвести багаття та приготувати їжу, але також матиме такі корисні допоміжні інструменти як ложка, виделка, видкривачка та навіть штопор. При потребі можна підшукати собі і такий ніж. Якщо ви просто любите відпочивати на природі чи їздити на рибалку, багатофункціональний (і не обов’язково саме швейцарський) ніж буде вам набагато кориснішим, чим самий великий та грізний ніж виживання.

Back to top button