Цікаве

Церковне новоліття 2021: історія та заборони дня

У вівторок, 14 вересня (за старим стилем 1 вересня), відзначається Церковне новоліття, або початок індикту. Саме цей день вважається першим у новому церковному році.

У православних храмах у свято проходять особливі богослужіння, а віряни просять у Бога благословення на прийдешній рік. Детальніше про традиції та заборони цього дня розповідає 1News.

Що таке Церковне новоліття

Історія Церковного новоліття корінням сягає часів Римській імперії, де для збору податків було встановлено період у декілька років – індикт. Імператор Октавіан Август у першому столітті до нашої ери встановив початок нового індикту на день свого народження – 23 вересня, проте пізніше, у п’ятому столітті його перенесли на 1 вересня.

537 року імператор Юстиніан I офіційно затвердив 1 вересня початком нового року в імперії. Православна церква ввела цю дату і до свого календаря: цього дня стали підносити молитви Богу про благословення на наступний рік. Таким чином, свято Успіння Пресвятої Богородиці завершує церковний рік, а Різдво Божої Матері – починає.

14 вересня в храмах згадують проповідь Спасителя в синагозі Назарета
Традиції Церковного новоліття14 вересня храми звершують служби, під час яких віряни просять у Господа благословення. Також згадується проповідь Спасителя в синагозі Назарета, коли Ісус Христос сказав, що прийшов “перев’язати зламаних серцем”.

Крім того, цього дня вшановується пам’ять святого Симеона Стовпника, тому в народі свято відоме як Семена.

Симеон Стовпник

З цього моменту зазвичай припинялися роботи в полі; відзначалося осіннє рівнодення. Люди запалювали в домівках свічки, шануючи вже не таке гаряче Сонце, тому 14 вересня називали ще Весіллям свічки, або Святом свічки.

Молитва в день Церковного новоліття

Молитва в день Церковного новоліття
Що не можна робити 14 вересняДень Семена в народі пов’язаний з деякими забобонами. Зокрема, вважається, що на 14 вересня не можна планувати далеку дорогу – це нібито загрожує бідністю й недугами.

Також заборонялося підмітати й пилососити підлогу, щоб не вимести щастя, здоров’я і достаток, і викидати залишки їжі зі столу – їх потрібно віддати нужденним.

Крім того, як і в будь-яке інший церковне свято, під особливою забороною – сварки, конфлікти та лихослів’я.

Джерело: Обозреватель

Back to top button