Цікаве

Третина українців вважають, що вже перехворіли коронавірусом – соцопитування

Враховуючи той факт, що частина громадян хворіє на COVID вдома й не звертається до лікарень, певний процент тих, хто вже перехворів залишається “в тіні”

За результатами репрезентативного дослідження, яке було проведене платформою для соціологічних та маркетингових ріалтайм досліджень LibertyReport.ai, було виявлено, що 34,2% українців вважають, що вже перехворіли на Covid-19.

Дослідження було виконано на замовлення Міжнародного дослідницького фонду Open mind foundation, – інформує 1NEWS.

Українцям було поставлено запитання “Чи вважаєте ви, що вже хворіли на COVID-19?”. Це відбувалось в рамках великого дослідження, що стартувало ще 11 грудня 2020 року і в результаті якого було зібрано великий обсяг даних.

Усі результати цього дослідження будуть опубліковані незабаром.

Проте зараз запитання щодо кількості людей, що вважають себе вже перехворівшими на Covid-19 стало ще більш актуальним, у зв’язку з введенням нового локдауну в багатьох областях України.

Враховуючи той факт, що частина громадян хворіє на COVID вдома й не звертається до лікарень, певний процент тих, хто вже перехворів залишається “в тіні”.

Через це дані офіційної статистики часто не відповідають дійсності й з’являються з помітною затримкою. В інформаційному просторі час від часу з’являються заяви про те, що реальна кількість людей, що перехворіли в рази перевищує офіційні дані.

За даними репрезентативного опитування платформ LibertyReport.ai 34,2% з похибкою 4,08% або майже 11 696 006 українців у віці 18+ вважають, що вже перехворіли на COVID-19. Якщо порівняти цей відсоток з даними, що були отримані соціологами рівно місяць тому, зростання склало 9,1%.

Несподіваною є й статистика за регіонами. Так на сьогоднішній день найбільший відсоток людей, які вважають, що перехворіли проживають на Сході країни – 38,70% респондентів, на другому місці Центр – 36,70%, наступним регіоном за кількістю перехворівших виявився Захід – 33,30%. Південь на останньому місці в цьому рейтингу – 29,50%.

Також цікавим є порівняння з даними дослідження емоційного стану громадян на минулому тижні. Так, саме на Сході, де найбільше людей вважають, що перехворіли на COVID-19, найнижчий рівень надії у громадян – 43%, а найвищий рівень надії висловили на Заході країни – 49,3% опитаних.

Крім того, за даними платформи, чоловіки частіше хворіли на COVID-19. 38,40% респондентів проти 29,90% серед жінок. Якщо ж говорити про вікові групи, то тут найчастіше вважають себе перехворівшими люди у віці 30-44 роки – 39,90%, а найменше, як не дивно, у віковій групі 60+. Їх відсоток складає 25,00% опитаних.

Це результати національного репрезентативного дослідження, які відображають думку дорослих громадян України віком 18+.
Усього було опитано 600 осіб, а максимальна похибка результатів не перевищує 4,08%. Отримані дані репрезентують опитування за гендером, віком регіоном проживания й типом населеного пункту.

Дослідження проведено на платформі Liberty report, із застосуванням підходу “MIXED-MODE”: опитування онлайн та телефоном у пропорціях 70:30 Максимальна похибка не перевищує 4,08%.

Back to top button