Цікаве

Третина українців ностальгують за СРСР – соцопитування

Найбільше таких серед мешканців південного сходу країни, представників старшого покоління та менш забезпечених

32% українців жалкують про розпад Радянського Союзу.

Такими є результати дослідження соціологічної групи “Рейтинг”, – інформує 1NEWS.

Також ностальгують за Радянським союзом люди, які б не підтримали проголошення незалежності України, а також ті, які вважають, що їхній найкращий час вже минув.

Водночас 61% опитаних не жалкують про те, що СРСР розвалився.

Соціологи відзначають відмінності у ставленні до радянського минулого серед населення Росії та України. Якщо за останнє десятиріччя рівень ностальгії за радянським минулим в Україні поступово знижується, то в Росії – зростає.

Вплив радянського періоду на розвиток України 52% оцінили як нейтральний, 23% – як негативний, 18% – позитивний.

Нейтральна позиція переважає серед молодого покоління, бо для них період СРСР – це інформація з підручника історії, а не реальний досвід.

А от щодо рівня життя, то тут оцінки розділилися порівну: по 43% вважають, що він був кращий як за часів Радянського Союзу, так і в сучасній Україні. Молодші вважають, що сьогодні краще, старші – навпаки.

Сфери, які, на думку опитаних, краще розвинені в сучасній Україні, у порівнянні з радянським періодом це свобода слова (77%) та умови для самореалізації (64%).

За оцінкою рівня медицини та освіти сучасна Україна поки “поступається” радянському минулому. Лише ті, хто народився в незалежній Україні, вважають, що рівень медичних та освітніх послуг сьогодні кращий. Старші ж, навпаки, оцінюють сучасну медицину та освіту значно гірше.

Опитування проводилось телефоном з 20 липня до 9 серпня серед 20 тисяч респондентів в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Помилка репрезентативності дослідження не більше 4%.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button