Цікаве

Тестостерон: за що відповідає та навіщо він жінкам

Тестостерон набув репутації “чоловічого” гормону, але для здоров’я жінки він не менш важливий, ніж усі інші. Високий рівень тестостерону (у межах норми) у жінки не перетворить її в чоловіка. Навіщо жінкам тестостерон, до чого призводить його надлишок і брак, як запобігти таким станам – розповіла акушер-гінеколог Юлія Горщаник, передає 1News.

У яскравих, впевнених у собі жінок-лідерів відзначаються більш високі показники цього гормону, однак зовні це ніяк не відбивається. А ось коли тестостерон у надлишку, то може надмірно рости на тілі волосся і навіть з’явитися облисіння. Але це вже пов’язано з серйозними порушеннями в організмі, а не з характером жінки.

Тестостерон відіграє набагато важливішу роль для стану жіночого організму, ніж вважають у суспільстві.

Тестостерон не суто чоловічий гормон. Навіщо він жінкам?

Тестостерон належить до групи гормонів, відомих як андрогени. Для його синтезу необхідні холестерин, цинк, вітамін D3. Досить довго вважалося, що тестостерон у жінок регулює лібідо (статевий потяг) і тільки. Однак медичні дослідження підтвердили, що це не так. Регуляція сексуальної функції – лише “верхівка айсберга”.

Тестостерон має важливе значення для жіночого організму, а саме:

  1. Разом з прогестероном і естрогенами регулює овуляцію і менструальний цикл.
  2. Важливий для розвитку вторинних статевих ознак у дівчаток у період статевого дозрівання.
  3. Впливає на кістковий мозок, а саме – стимулює вироблення нових еритроцитів. А ще підтримує щільність кісток у нормі.
  4. Зайвий жир на талії теж “справа” тестостерону, точніше його надлишку.
  5. Від нього залежать витривалість жінки, її стійкість до стресів, настрій і баланс психоемоційного статусу.
  6. Покращує активність мозку, когнітивні функції, допомагає сформувати психотип лідера. Однак надлишок тестостерону може викликати агресивність і дратівливість.

Без достатньої кількості тестостерону порушується формування статури, сили і обсягу м’язів, розвиток м’язової маси. Тому за дефіциту тестостерону знижується тонус м’язів, і жінка ніяк не може їх натренувати, навіть якщо буде буквально “жити” в спортзалі.

Джерело: Сьогодні

Back to top button