Цікаве

Теорія відносності, глухий композитор та сигарета, яка врятувала життя: цікаві факти про геніїв

Можна стати генієм?! Чи ним потрібно народитися? 1News зібрав найцікавіші факти про людей, які змінили історію і наш світ!

-Сальвадор Далі часто вдавався до сну з ключем в руці. Сидячи на стільці, він засинав із затиснутим між пальцями важким ключем. Поступово хватка слабшала, ключ падав і бився об лежачу на підлозі тарілку.

-Серед творів Моцарта є незвичайний дует для двох скрипок. Музиканти повинні встати один до одного обличчям і покласти сторінку з нотами між собою. Кожна скрипка грає свою партію, але обидві партії записані на одній і тій же сторінці. Скрипалі починають читати ноти з різних кінців аркуша, потім трапляються в середині і знову віддаляються  один від одного, а в цілому виходить гарна мелодія. 

-Народжений в 1898 році американець Вільям Джеймс Сідіс вже в півтора року міг прочитати «New York Times», до восьми років знав вісім мов і винайшов ще одну самостійно, а в 11 років вступив до Гарварду, де вже через рік читав лекції з чотиривимірним тілом в математичному гуртку. Його IQ оцінювався в 250-300 одиниць, хоча ці цифри можуть бути перебільшені, бо тест на IQ Сідіс ніколи не проходив. Однак настільки ранній старт не приніс йому слави – отримавши ступінь бакалавра в 16 років і попрацювавши якийсь час викладачем, він відійшов від публічного життя. Працюючи простим бухгалтером та на інших посадах, які не потребують особливої кваліфікації, Сідіс присвятив себе колекціонуванню та вивченню транспортних систем, а іноді публікував роботи в  різних галузях знань: антропологія, філологія, космологія та історія індіанців.

-Стівен Хокінг – один з найвидатніших фізиків-теоретиків і популяризатор науки. В оповіданні про себе Хокінг згадав, що став професором математики, не отримуючи ніякої математичної освіти з часів середньої школи. Коли Хокінг почав викладати математику в Оксфорді, він читав підручник, випереджаючи власних студентів на два тижні.

-Один з найвидатніших поліглотів в історії людства жив в 18-19 століттях італійський кардинал Джузеппе Меццофанті побіжно говорив на 39 мовах, ще майже стільки ж міг розуміти, хоча ніколи не залишав межі Італії. Одного разу він вивчив нову мову за одну ніч тільки для того, щоб вранці прийняти сповідь від чужоземного злочинця, засудженого до смертної кари.

-Один з найбільш лаконічних рекомендаційних листів з університету отримав математик Джон Неш, прототип героя фільму «Ігри розуму». Викладач написав у ньому один рядок: «Ця людина – геній!».

-У головного героя фільму «Людина дощу» був прототип – американець на ім’я Кім Пік. Ця людина мала феноменальну пам’ять, запам’ятовуючи до 98% прочитаної інформації. Аутизмом він не страждав, але мав непропорційно велику голову, а в його мозку було відсутнє мозолисте тіло і був пошкоджений мозочок. Кім виробив особливу техніку читання: правим оком він читав праву сторінку і одночасно лівим оком – ліву сторінку. Читання стандартного книжкового розвороту займало у нього 8-10 секунд.

-Ісаак Ньютон цікавився багатьма аспектами фізики та інших наук, і не боявся проводити деякі експерименти на собі. Свою здогадку про те, що ми бачимо навколишній світ через тиск світла на сітківку ока, він перевіряв так: вирізав зі слонової кістки тонкий вигнутий зонд, запустив його собі в око і натиснув ним на задню сторону очного яблука. Виниклі кольорові спалахи і круги підтвердили його гіпотезу.

-Коли Пабло Пікассо народився, акушерка порахувала його мертвонародженим. Врятував  дитину його дядько, який курив сигари і, побачивши немовля, що лежить на столі, пустив дим йому в обличчя, після чого Пабло заревів. Таким чином, можна сказати, що куріння врятувало Пікассо життя. 

-Ейнштейн любив грати на скрипці, і одного разу взяв участь у благодійному концерті в Німеччині. Захоплений його грою місцевий журналіст дізнався ім’я «артиста» і наступного дня опублікував в газеті замітку про виступ великого музиканта, незрівнянного віртуоза-скрипаля, Альберта Ейнштейна. Той зберіг цю замітку собі і з гордістю показував її знайомим, кажучи, що він насправді знаменитий скрипаль, а не вчений.

-Томас Едісон навчався в загальноосвітній школі всього 3 місяці. Він абсолютно не показував успіхів, і вчителька навіть назвала його тупим. Після цього мати Едісона вирішила навчати Томаса вдома.

-Винахідник динаміту Альфред Нобель називав себе пацифістом і вважав, що якщо у противників з’явиться зброя, яка може моментально знищити один одного, то вони зрозуміють, що нічого не виграють від війни, і припинять конфлікт. У 1888 році помилково опублікували повідомлення про смерть Нобеля і некролог, в якому його називали «мільйонером на крові» і «торговцем вибуховою смертю». Не захотівши залишитись в пам’яті людства лиходієм, Нобель заповідав свій статок на заснування наукової премії.

-Ернест Резерфорд займався дослідженнями в основному в галузі фізики і одного разу заявив, що «всі науки можна розділити на дві групи – на фізику і колекціонування марок». Однак Нобелівську премію йому вручили з хімії, що стало несподіванкою як для нього, так і для інших вчених. Згодом він помічав, що з усіх перетворень, які йому вдалося спостерігати, «найнесподіванішим стало власне перетворення з фізика в хіміка».

-Знаменита фотографія Ейнштейна з висунутим язиком була зроблена в 1951 році після святкування дня народження фізика. Втомлений Ейнштейн у відповідь на чергове прохання попозувати висунув язика, але фотограф встиг зробити кадр. Фото дуже сподобалося вченому, і він подарував одну копію ведучому науково-популярних передач Говарду Сміту, а на зворотному боці картки написав: «Вам сподобається цей жест, тому що він призначений всьому людству».

-Томас Едісон намагався розробити вертоліт, який мав працювати на поросі. Серія вибухів, що зруйнували частину фабрики Едісона, змусила його припинити експерименти.

-Серед численних винаходів Леонардо знайшлися також креслення робота, який був запрограмований імітувати людські рухи (підводитися і сідати, рухати руками і шиєю) і мав анатомічно правильну будову щелепи. Невідомо, чи була розробка здійснена.

-Американський математик Джордж Данциг, будучи аспірантом університету, одного разу спізнився на урок і прийняв написані на дошці рівняння за домашнє завдання. Воно здалося йому складніше звичайного, але через кілька днів він зміг його виконати. Виявилося, що він вирішив дві «нерозв’язані» проблеми в статистиці, над якими билися багато вчених.

-Сальвадор Далі часто вдавався до сну з ключем в руці. Сидячи на стільці, він засинав із затиснутим між пальцями важким ключем. Поступово хватка слабшала, ключ падав і бився об лежачу на підлозі тарілку. Виниклі в дрімоті думки могли бути новими ідеями або розв’язаннями складних проблем.

-Останні слова, промовлені Ейнштейном перед смертю, залишилися невідомі – доглядальниця не розуміла німецької.

-На момент написання своєї знаменитої дев’ятої симфонії Бетховен був абсолютно глухий.

-Менделєєв, виходячи з того, що поголів’я коней повинно приростати колишніми темпами, вважав найскладнішою технічною проблемою 20 століття утилізацію величезної кількості гною.

-Вольфганг Амадей Моцарт почав складати музику в 5 років.

-В архівах Нобелівського комітету збереглося близько 60 номінацій Ейнштейна у зв’язку з формулюванням теорії відносності, однак премія була присуджена тільки за пояснення фотоелектричного ефекту.

Джерело: tut cikavo

Back to top button