Цікаве

Температурний рекорд – в Антарктиді зафіксували майже 13 градусів тепла – 1News


Facebook Національного антарктичного наукового центру

Це на 1 градус вище рекордного рівня 1985 року

На українській станції “Академік Вернадський” в Антарктиді цього тижня зареєстрований температурний рекорд – 12,7 градусів тепла. Це на 1 градус вище рекордного рівня 1985 року. Про це йдеться в публікації Національного антарктичного наукового центру у Facebook.

Як зазначається, аномальні температури були відзначені й на інших антарктичних станціях на острові Кінг Джордж, що розташований північніше “Вернадського”.

Науковці пов’язують таке різке потепління з явищем “атмосферної ріки”, посиленим ефектом “гірського фену”.

Як відомо, атмосферна ріка – це вузька смуга з високою концентрацією атмосферної вологи, яка швидко перенесла теплі маси повітря та вологи з тропіків в Антарктиду. Ефект “гірського фену” – це сильний теплий вітер з гір.

Коли на станції був зареєстрований температурний рекорд, сила вітру була досить висока – 27,9 м/c. Причиною розвитку цього ефекту є утворення опадів над горами (від чого повітря втрачає вологу і нагрівається). Оскільки внаслідок посилення глобального потепління очікується збільшення кількості опадів в полярних районах, то і інтенсивність фенів надалі посилюватиметься.

“Такі температурні рекорди насторожують, адже вони є одним зі свідчень зміни клімату”, – йдеться в публікації.

1News за темою: У Києві впродовж січня зафіксували чотири температурні рекорди

Як повідомлялося раніше, на півночі штату Західна Австралія в містечку Онслоу фахівці удруге зафіксували температурний рекорд. Повітря прогрілося до +50,7 °С.

Востаннє таку температуру в Австралії фіксували понад 60 років тому у місті Уднадатта, яке розташоване у пустелі штату Південна Австралія.


Джерело

Back to top button