Цікаве

Температура на планеті у наступні два десятиліття досягне критичних позначок

Протягом наступних двох десятиліть (за умови нинішніх темпів потепління) здатність Землі поглинати майже третину антропогенних викидів вуглецю за допомогою рослин може бути зменшена вдвічі, пише 1NEWS з посиланням на itsider.com.ua.

Через це планета почне нагріватися ще сильніше.

Дослідження провели вчені з Університету Північної Арізони, Центру дослідження клімату Вудвелла і Університету Вайкато (Нова Зеландія). Вони використовували дані за останні 20 років з вимірювальних приладів в кожному великому біомі по всьому світу. В результаті дослідники визначили критичну позначку температури, за межами якої здатність рослин поглинати атмосферний вуглець зменшується, а вивільнення прискорюється. Якщо показники будуть перевищені, то Земля досягне критичної позначки температури.

«Ми знаємо, що оптимальна температура для людей становить близько 37 градусів за Цельсієм (98 градусів за Фаренгейтом), але в науковому співтоваристві не знали, якими були ці оптимуми для земної біосфери», — заявив один з учених.

Дослідники встановили, що температурні «піки» для поглинання вуглецю — 18 градусів за Цельсієм для більш поширених C3-рослин і 28 градусів за Цельсієм для C4-рослин — вже перевищені у 10% біосфери. Однак вчених лякає, що ситуація в майбутньому може погіршитися, через що температура в різних частинах світу підвищиться.

За даними вчених, через 20-30 років під ударом в першу чергу опиняться тропічні ліси в Амазонії і Південно-Східній Азії, а також тайга в Росії і Канаді

 

 

 

 

Back to top button