Цікаве

Телескоп NASA зробив унікальні знімки Урану

Телескоп NASA зробив унікальні знімки Урану

Фото: NASA
Телескоп NASA зробив унікальні знімки Урану

Особливу увагу привертає північна полярна шапка Урану, яка повернута прямо до Землі і до Сонця.

Телескоп Вебб вдруге за цей рік зробив фотографії сьомої планети від Сонця – Урану. На них більш детально показані кільця крижаного гіганта та видно багато з його 27 супутників, пише Space.

“На новому зображенні видно не тільки кільця Урана з ще більшою деталізацією, але також багато з 27 супутників планети. На більшому зображенні Урану показано деякі з маленьких більш тьмяних супутників планети, зокрема й ті, які вбудовані в систему кілець. На більшому зображенні можна побачити 5 великих супутників крижаного гіганта. Це Аріель, Міранда, Оберон, Титанія і Умбріель”, – йдеться в повідомленні.

За словами вчених, крім системи кілець, особливу увагу привертає північна полярна шапка Урану, яка повернута прямо до Землі і до Сонця. У центрі полярної шапки знаходиться яскрава пляма, яку оточує темне кільце. Раніше цю шапку вже бачили астрономи, але це вперше її видно з такою приголомшливою деталізацією.

“Якщо на Землі та Марсі полярні шапки знаходяться на поверхні і складаються з твердого льоду, то через те, що Уран є газовою планетою, його полярні шапки являють собою скупчення аерозолів, які знаходяться у верхніх шарах атмосфери планети. Що стосується яскравої плями в полярній шапці, то це центр потужного циклонічного вихору. Вважається, що такі вихори частково спричинені сезонними змінами на Урані”, – додали астрономи.

Нагадаємо, раніше Нubble сфотографував спіральну галактику IC 1776, яка розташована на відстані понад 150 мільйонів світлових років від Землі.

Телескоп ЄКА зробив унікальне відкриття у нашій галактиці

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button