Цікаве

Світлина у космосі – Hubble показав пару інтерактивних галактик у сузір’ї Андромеда – 1News

Телескоп Hubble
NASA

Внизу на знімку можна розгледіти сейфертівську галактику NGC 16

Телескоп Hubble зробив знімок Arp 282 – пари інтерактивних галактик, яка знаходиться у сузір’ї Андромеда. Про це повідомляє обсерваторія.

 

Незважаючи на те, що взаємодії між галактиками є поширеним явищем у Всесвіті, рідко можна отримати зображення двох галактик, які взаємодіють у такий помітний динамічний спосіб.

 

Внизу на знімку можна розгледіти сейфертівську галактику NGC 169, а згори – галактику IC 1559. Зазначається, що обидві космічні об’єкти Arp 282 мають активні галактичні ядра (AGN), хоча це важко зрозуміти, дивлячись на це зображення.

 

Якби на цьому знімку було видно повне випромінювання двох AGN, то це, ймовірно, приховало би ту чудово деталізовану взаємодію, що відбувається між NGC 169 і IC 1559.

 

Як відомо, Сейфертівська галактика — тип спіральних або неправильних галактик із зореподібним активним ядром, спектр випромінювання якого містить численні широкі дозволені та заборонені емісійні лінії, що вказує на потужні викиди газу зі швидкостями 300—5000 кілометрів на секунду.

 

NASA
 

1News за темою: Телескоп NASA показав асиметричну галактику у сузір’ї Лева

 

Нагадаємо, раніше телескоп Hubble зробив знімок карликової галактики NGC 1705, яка знаходиться у сузір’ї Живописець. Космічний об’єкт розташований на відстані у майже 17 мільйонів світлових років від Землі.

Джерело

Back to top button