Цікаве

Супрун закликала позбутися вільних радикалів

Відсторонена судом від виконання обов’язків міністра охорони здоров’я  Уляна Супрун закликала «позбутися вільних радикалів, які шкодять здоров’ю». Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

«Настав час позбутися вільних радикалів. Зараз мова піде про тих, які завдають шкоди нашому організму. Але боротися треба з обома видами», – написала Супрун натякаючи на членів Радикальної партії, зусиллями яких суд відсторонив її від виконання обо’язків.

«Вільні радикали — це молекули, яким не пощастило.У кожної молекули є електрони. Щоб молекула добре почувалася, їх має бути парна кількість. Коли молекула втрачає 1 електрон або ж має 1 зайвий — вона стає вільним радикалом. Понад усе вона потребує знайти своєму електрону пару й тому починає грабувати молекули, в яких все добре. Вільні радикали забирають електрони в молекул, і тим самим пошкоджують оболонки клітин, ДНК, складових хряща. Це називається вільнорадикальна ланцюгова реакція. Вона відбувається, наприклад, при розвитку атеросклерозу, старіння шкіри, запалення і пухлинного росту. Спрощено кажучи, вільні радикали це інфаркти, інсульти, зморшки і біль в суглобах», – пише Уляна Супрун.

За її словами, наше тіло постійно утворює активні форми (радикали) кисню та азоту, але, зазвичай, ми їх тримаємо під контролем. Інколи вільних радикалів стає забагато, і розпочинаються ланцюгові реакції.

Поштовхом для цього можуть бути:

  • Куріння. Вільнорадикальні процеси – саме той механізм, що лежить між курінням та хворобами серця і судин;
  • Радіоактивне випромінювання;
  • Промислове забруднення довкілля і вихлопні гази;
  • Озон;
  • Деякі ліки та пестициди;
  • Запалення, в тому числі при ревматоїдному артриті;
  • Сильні фізичні навантаження (наприклад, марафон).

«Вільні радикали слід нейтралізувати, інакше ланцюгові реакції відбирання електронів в сусідніх молекул триватимуть вічно, і вестимуть до хронічних хвороб чи навіть раку», – додала вона.

На щастя, як пояснює Супрун, в нашому тілі та в їжі є речовини, здатні «гасити» вільні радикали – антиоксиданти, тобто «ті, що спиняють окислення».

Вони містяться також в їжі.

Отже, що їсти, щоб допомогти своєму організму захиститися від атак вільних радикалів:

  • Томати, морква, абрикоси, гарбуз, червоний перець — тобто все оранжеве і червоне. Цей колір дають пігменти-каротиноїди. В нашому тілі вони вловлюють вільні радикали, та стають вітаміном А і його похідними. Важливо вживати ці овочі та фрукти разом із жирами (рослинною олією або сметаною) — без них каротиноїди не засвоюються в кишківнику.
  • Ожина, малина, смородина, чорниця, лохина, синій виноград, тобто темні ягоди. В них багато флавоноїдів. Вони ефективно захищають судини та нейрони від ушкоджень вільними радикалами і хронічних хвороб.
  • Буряк. В ньому є кілька типів антиоксидантів: фенольні кислоти, вітамін С та каротиноїди, і речовина бетаїн, що бере участь в обміні жирів. На честь буряка (beet) бетаїн свою назву і отримав. Крім цього, рідний нам коренеплід сприяє утворенню в тілі закису азоту NO – сполуки, що розширює судини і знижує тиск. Пийте буряковий сік, квас, та їжте печені буряки.
  • Зелень: шпинат, петрушка, кропива, листкова капуста кейл, броколі, зелений горошок. В них також багато каротиноїдів, але за зеленим пігментом хлорофілом їх не видно. Всі зелені продукти багаті на магній, вітаміни В1 та В9. Вони, хоч і не антиоксиданти, але все одно нам потрібні.
  • Скумбрія, оселедець, лосось, форель — джерело омега-3-поліненасичених жирних кислот та вітамінів А і Д. Вони посилюють антиоксидантні можливості організму, особливо після інфаркту.
  • Зелений чай, кава, какао. Вони містять різноманітні поліфенольні сполуки: хлоригенові кислоти, дитерпени, теафлавони. Вони спиняють вільнорадикальні реакції в судинах та атеросклеротичних бляшках.
  • Олії: соняшникова, ріпакова, кукурудзяна, оливкова, навіть цільна пальмова. Вони містять багато вітаміну Е, а він є потужним антиоксидантом. Їжте олії сирими і не нагрівайте їх, бо висока температура знищує антиоксидантні властивості олій і робить їх шкідливими. Якщо ви все ж смажите на олії, додавайте до неї спеції, наприклад, орегано. Там також є антиоксиданти, які захищають від псування жири при нагріванні.
  • Сирі горіхи та насіння льону, гарбуза і соняшника. В них ви знайдете вітамін Е, а в гарбузовому насінні – мікроелемент селен. Він входить до складу ферментів, що спиняють вільнорадикальні процеси.
  • Ківі, цитрусові, солодкий перець, обліпиха – в них багато вітаміну С. Це – найвідоміший антиоксидант. Але все добре в міру — коли вітаміну С стає забагато, він може сприяти утворенню каменів в нирках.

«Не дозвольте радикалам зіпсувати ваше здоров’я!», – зазначила Уляна Супрун.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд  Києва виніс рішення про заборону Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра. Причиною названо нібито подвійне громадянство Супрун, а також те, що вона обіймала посаду виконуючої обов’язки більше законного терміну. Позов до суду подав депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук.

Президент України Петро Порошенко, спікер Верховної Ради Андрій Парубій та прем’єр-міністр Володимир Гройсман вже заявили про свою підтримку Уляни Супрун.

В мережі прихильники поширюють записи на підтримку Супрун з хештегом #підтримуюСупрун.

Tags
загрузка...

Схожі статті

Close