Цікаве

Суд не дав поліції закрити справу про незаконну забудову Микитася у центрі Києва

Шевченківський райсуд Києва скасував постанову слідчого Шевченківського УП Головного управління Нацполіції у м. Києві Ісамбаєва В.Ю. від 10 липня 2018 року про закриття кримінального провадження стосовно будівництва по вул. Січових Стрільців, 59 у Києві. Про це свідчить ухвала судді Лідії Щебуняєвої від 27 серпня, передає 1News.

За вказаною адресою під егідою корпорації «Укрбуд» будується ЖК «Покрова». Договір про будівництво житлового комплексу на ділянці площею 0,96 га із забудовником уклало Центральне територіальне управління капітального будівництва Міноборони (ЦТУКБ).

10 липня слідчий закрив кримінальне провадження №42016101100000245, яке було розпочате у серпні 2016 року, оскільки не встановив кримінальних правопорушень у діях ЦТУКБ, ТОВ «Укрбуд Девелопмент» і корпорації «Укрбуд».

Однак, Шевченківський райсуд вирішив, що постанова слідчого не відповідає вимогам закону, оскільки винесена без всебічного, повного й неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження.

Зокрема, слідчий не виконав письмові вказівки процесуального керівника і не отримав проектну та дозвільну (технічні умови, погодження,дозволи) документацію щодо будівництва житлового комплексу на вул. Артема, 59 у Києві, кадастрові справи (у т.ч. поновлення договору оренди) ділянки, а також відомості щодо сплати орендної плати за землю у Департаменті земельних ресурсів КМДА. Крім того, він не призначив будівельно-технічну експертизу.

Також суд зазначив, що у постанові про закриття кримінального провадження не викладено суть заяв одного з потерпілих, а також  відповіді на всі поставлені потерпілим питання, які виключають провадження у справі і обумовлюють її закриття.

Відтак, суд визнав рішення слідчого передчасним, і скасував постанову про закриття провадження. Скаргу на закриття справи подавав вказаний вище потерпілий.

Кримінальне провадження №42016101100000245 було порушене у серпні 2016 року і розслідується за ч.3 ст.197-1 (самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво), ч.2 ст.298 (незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини), ч.4 ст.358 (підроблення документів), ч.1 ст.253 (проектування споруд без системи захисту довкілля), ст.236 (порушення правил екологічної безпеки), ч.1 ст.190 (шахрайство), ст.356 (самоправство) КК України.

Нагадаємо, у 2015 року ЦТУКБ уклав з ТОВ «Будінпроект» договір про будівництво житлового на ділянці площею 0,96 га на вул. Січових Стрільців (Артема), 59  у Шевченківському районі Києва. У цьому ЖК військовослужбовцям мали віддати 10% квартир та приміщення для облвійськкомату.

Будівництво ЖК «Покрова» станом на кінець травня 2018 року

У 2016 році ЦТУКБ та генпідрядник ТОВ «Північно-український будівельний альянс» отримали дозвіл на початок виконання будівельних робіт і почали зводити ЖК «Покрова». Того ж року Держархбудінспекція перевірила будівництво і у січні 2017 року анулювала дозвіл через різні порушення, головним з яких було використання замовником недійсних містобудівних умов та обмежень (МУО).

У лютому 2017 року Міністерство культури прийняло припис, яким вимагало зупинити проведення земляних та будівельних робіт на вул. Січових Стрільців, 59. Мінкульт дійшов висновку, що роботи виконуються в межах Центрального історичного ареалу Києва та в зоні регулювання забудови ІІІ категорії з порушенням законодавства про охорону культурної спадщини», без відповідних погоджень та дозволів міністерства. ЦТУКБ намагалося скасувати цей припис через суд, однак суд відмовив.

ЖК «Покрова» будується під егідою держкорпорації «Укрбуд». Президентом «Укрбуду» був Максим Микитась до моменту обрання його народним депутатом у 2016 році. Зараз керівником держкорпорації є помічник Микитася Олександр Лятамбор.

«Укрбуд Девелопмент» є основним власником нерухомості під егідою «Укрбуду». Микитась в декларації вказав, що є бенефіціаром «Укрбуд Девелопмент».

Власником ТОВ «Північно-український будівельний альянс» є ще один помічник Микитася Андрій Якусевич.

Протягом останніх років корпорація «Укрбуд» Максима Микитася стала одним з найбільших забудовників Києва. На сайті компанії повідомляється загалом про 48 проектів, з яких 23 ще будуються. Серед них, зокрема, скандальний ЖК «Сонячна Рів’єра» по вул. Микільсько-Слобідська, 1 та ЖК «La Manche» по вул. Щекавицькій, 46.

В «Укрбуду» є більше десятка спільних проектів з будівництва житла на землях Міноборони та МВС.

Зокрема, з ГУ МВС у м. Києві та Нацгвардією вони мають 6 спільних проектів у Києві, розпочатих без будь-яких погоджень чи конкурсів. Це такі житлові комплекси, як: «Twin House», «Lake House», «Гвардійський», «Гармонія», «Верховина» та «Аристократ». Стосовно останнього НАБУ розслідує провадження про розтрату понад 100 млн грн держкоштів, що виникла внаслідок погодження керівництва Нацгвардії видати військовослужбовцям квартири не у ЖК «Аристократ» в центрі столиці, а у житловому комплексі «Оберіг» на околиці міста.

Джерело: Наші Гроші

Back to top button