Цікаве

Створено “машину часу”, яка прогнозує долю Інтернету до 2046 року

Вже незабаром про безкоштовний Інтернет можна буде забути, “посерфити” там анонімно стане практично нереально, а всі користувачі мережі більше нагадуватимуть жителів тоталітарної країни. Крім того, більшість контенту стане платним, пише 1news з посиланням на OBOZREVATEL.

Заглянути у майбутнє Інтернету стало можливо завдяки сервісу Wayforward Machine. У його центральному вікні розміщено командний рядок, у який можна вбити електронні адреси відомих ресурсів і у такий спосіб дізнатися, який вигляд вони матимуть у майбутньому.

Якщо запитати у сайту-“віщуна” про те, яким буде інтернет у майбутньому, вимальовується досить похмура картина. Зокрема для Facebook він прогнозує повну втрату анонімності. Для того, щоб увійти до соціальної мережі, потрібно довести, “що ти це ти”: ввести своє ім’я, прізвище, місце роботи, посаду, дату народження, поштову адресу та індекс, вік, місце фактичного знаходження, стать, e-mail та телефон та інші дані. Зрештою завантажити на сайт копію паспорта.

Google взагалі зникне. Так, якщо вбити його в адресний рядок на Wayforward Machine, з’являється чорний банер, який повідомляє про закриття сайту за низку порушень деяких правил, введених із легкої руки нової регулюючої комісії.

Вбивши назву того чи іншого ЗМІ, можна побачити, що більшість із них стануть платними. Wayforward Machine “пророкує” доступ до їхніх ресурсів за $29.

Також творці сервісу вважають, що вхід в інтернет у майбутньому може здійснюватися за допомогою аутентифікації сітківки ока, а дані, виставлені на інтернет-ресурсах, будуть контролюватись якоюсь організацією, що називатиметься Content Truth Gateway (“Міжмережева організація перевірки контенту на достовірність”).

Творці сервісу відзначили, що ця інтерпретація майбутнього лише фантазія, водночас вони підкреслили, що така фантазія заснована на реальних спостереженнях за останніми обмеженнями в мережі.

Аналітики Wayforward Machine також спробували вибудувати хронологію змін, які чекають на мережу.

  • 2022 рік. Сайти, контент яких виробляють самі користувачі (наприклад, Wikipedia та Reddit) чекає “удар”. Їх каратимуть за завантажену на них інформацію. Проти таких сайтів очікується безліч судових позовів.
  • 2023 рік. Буде заборонено наскрізне шифрування як під час дзвінків, так і надсилання повідомлень. Водночас може сформуватися глобальна інформаційна монополія, до якої увійде дві третини всіх світових ЗМІ і яка буде виробляти новини. Доступ до контенту стане платним.
  • 2024 рік. Закони про авторське право стають ще більш драконівськими. Сайти блокуватимуть за плагіат.
  • 2025 рік. У світі з’явиться мегакорпорація, яка поглине технологічні гіганти. Вона контролюватиме пошукові системи, веббраузери, ПЗ та рекламні технології.
  • 2027 рік. Країни Східної Європи та Центральної Азії почнуть створювати “великі фаєрволи”. Вони передбачатимуть доступ жителів тих чи інших країн лише до дозволеного контенту.
  • 2030 рік. Невідомий мільярдер купить низку великих незалежних видань, щоб знищити їх.
  • 2035 рік. На планеті відбудеться низка катаклізмів. В результаті багато друкованих книг буде знищено, а роль електронних ресурсів – зросте. Але отримати доступ до них можна буде лише за гроші.
  • 2041 рік. 200 млн “кліматичних біженців”, що рятуються від руйнівних наслідків глобального потепління, кинуться до Європи. Цього року з’явиться інновація, здатна змінити весь світ, – “рекламний імплант”. Це чип, який вживлятимуть у мозок. З його допомогою корпорації зможуть рекламувати свої послуги та товари просто в головах своїх потенційних споживачів, людина за дозвіл транслювати в голові рекламу отримає доступ до інформації.
  • 2046 рік. Люди, що залишилися без доступу до інформації, почнуть організовувати бунти в усьому світі. Економічні наслідки від них є значними, проте перемогти корпорації нікому не вдасться.

 

 

 

 

Back to top button