Цікаве

Стало відомо, чому на Венері доба довша за рік

Стало відомо, чому на Венері доба довша за рік

Фото: pixabay.com

Стало відомо, чому на Венері доба довша за рік

Атмосфера Венери – це окрема частина планети, яка ніяк не взаємодіє з її твердою поверхнею.


 

Дослідники з Каліфорнійського університету під керівництвом Стівена Кейна з’ясували, що причиною того, що рік на Венері коротший за добу, є щільна з сильними вітрами атмосфера планети. Про це повідомляє Space.


 


“Атмосфера Венери – це не окрема частина планети, яка ніяк не взаємодіє з її твердою поверхнею. Вона впливає на все на планеті, навіть на швидкість обертання”, – стверджують вчені.


 


За їхніми словами, без атмосфери обертання цієї планети навколо своєї осі мало б таку саму швидкість, як і обертання планети навколо Сонця. Це називається синхронне обертання. Тобто відбувається синхронізація обертання малого об’єкта навколо своєї осі з обертанням навколо великого космічного тіла. Таким чином, один рік на такому малому об’єкті дорівнює одній добі.


 


Крім того, об’єкт із синхронним обертанням завжди спрямований лише однією стороною до свого більшого сусіда. Наочним прикладом є Місяць.


 


Автор дослідження каже, що часто небесним тілам для синхронного обертання потрібні мільйони років.


 


Водночас, Венері, щоб стати небесним тілом із синхронним обертанням, потрібно було б 6,5 мільйона років. Зазначається, що це мала кількість часу.


 


“Це означає, що має бути вагома причина, чому період обертання навколо своєї осі у Венери досі не співпав з періодом обертання планети навколо Сонця. Я вважаю, що справа в атмосфері Венери. Тут дмуть вітри з дуже високою швидкістю вздовж поверхні планети по мірі її обертання і це уповільнює швидкість обертання Венери навколо своєї осі, а також робить гравітаційне тяжіння Сонця не таким сильним”, – додав учений.


 


При цьому Сонце перешкоджає тому, щоб Венера знайшла синхронне обертання. Його енергія робить атмосферу цієї планети активнішою і забезпечує силою для штормових вітрів.


 


“Те, що нам вдалося виявити зв’язок між атмосферою Венери та її впливом на синхронне обертання планети, може мати далекосяжні наслідки. І не тільки для Венери”, – кажуть вчені.


 


 


 


 


 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button