Цікаве

Спростовано теорію про існування життя на Марсі

Група вчених з Франції та Іспанії знайшли на поверхні Землі місце, де живі організми, включаючи ті, що здатні адаптуватися до екстремальних умов навколишнього середовища, не можуть існувати, передає 1NEWS з посиланням на poglyad.tv.

Цей факт, на думку фахівців, значно знижує вірогідність виявлення життя на інших планетах, в тому числі на Марсі.

Місцем, яке досліджували вчені став вулканічний кратер Даллол, який відомий завдяки своїм схожим на позаземні пейзажам, що нагадують поверхню Іо, супутника планети Юпітер.

Варто зазначити, що раніше вважалося, що в Даллолі можуть існувати мікроорганізми, здатні адаптуватися до високих температур, це в свою чергу було доказом на користь існування життя на Марсі. Однак у новій роботі вчені довели, що ставки Даллола мертві.

За словами фахівців, вони виявили, що в околицях джерел (пустелі і соляних каньйонах) живуть галофільні археї, проте в самих ставках їх немає, не дивлячись на те, що мікроорганізми активно розселяються за допомогою вітру і людей. Відсутність життя доведено за допомогою різних методів, включаючи пошук генетичних маркерів у взятих з джерел проб, рентгенівську спектроскопію, електронну мікроскопію, хімічний аналіз та ін.

З’ясувалося, що в джерелах в чимало солі магнію, яка й руйнує водневі зв’язки і порушує складну структуру білкових молекул. Крім того, поєднання високої кислотності, солоності і температури також стають убивчими для організмів.

 

 

 

 

 

Back to top button