Цікаве

SpaceX запустила на орбіту чергову партію супутників Starlink

SpaceX запустила на орбіту чергову партію супутників Starlink

Фото: Скриншот
Це вже 50-й висновок на орбіту групи інтернет-супутників Starlink

Багаторазовий перший ступінь ракети-носія Falcon 9 використовувався для запусків вже 13-й раз.

 
Американська компанія SpaceX провела успішний запуск важкої ракети-носія Falcon 9. Вона вивела на орбіту чергову партію з 53 міні-супутників для поповнення орбітального угруповання глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink. Про це стало відомо у четвер, 7 липня.
 
“Виведення на орбіту 53 супутників Starlink підтверджено”, – йдеться у повідомленні SpaceX у Twitter.
 
Запуск було здійснено о 09:11 за часом Східного узбережжя США (о 16:11 за Києвом) із 40-го стартового комплексу Космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал у штаті Флорида.
 
Приблизно, через 15,5 хвилини запуску 53 супутники відокремилися від другого ступеня ракети на еліптичній перехідній орбіті, висотою до 340 км. Після перевірки інженерами SpaceX їхньої працездатності, супутники з використанням власних іонних двигунів піднімуться на штатну орбіту, висотою близько 540 км.
 
Багаторазовий перший ступінь американської ракети-носія Falcon 9, яка використовувалася для запусків вже 13-й раз, приблизно, через 8,5 хвилини після старту здійснила керовану вертикальну посадку на плавучу платформу-дрон Just Read the Instructions, що містилася в Атлантиці, приблизно, за 650 км від космодрому.
 
Це вже 50-й висновок на орбіту групи інтернет-супутників з травня 2019 року в рамках проекту Starlink. Інтернет-супутники увійшли до складу орбітального угруповання SpaceX.
 
 
За весь час SpaceX запустила більш як 2759 інтернет-супутників Starlink. Частина вийшла з ладу або зійшла з орбіти. Близько 2,5 тис. апаратів перебувають на орбіті в робочому стані.
 
Наразі компанія є найбільшим супутниковим оператором у світі. За даними SpaceX, інтернет мережа Starlink доступна користувачам у 32 країнах світу, у тому числі в Північній Америці, Європі, на Далекому Сході та в Австралії.
 
У перспективі SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тис. космічних апаратів даного типу (а згодом – з 30 тис.) для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити мешканців Землі широкосмуговим доступом в інтернет у будь-якому куточку планети. Загальна сума інвестицій у реалізацію проекту оцінюється у $10 млрд.
 
Раніше в четвер у Росії з космодрому Плесецьк в Архангельській області відбувся успішний запуск ракети-носія Союз-2.1б із навігаційним супутником ГЛОНАСС-К.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news



ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button