Цікаве

Сьогодні Різдвяний Святвечір відзначають християни західного обряду

Увечері на Святвечір проводять особливу месу, що називають Месою Навечір’я Різдва – Ad Missam in Vigilia, пише 1news з посиланням на lenta.ua.

У п’ятницю, 24 грудня християни західного обряду за Григоріанським та Новоюліанським календарем відзначають Різдвяний Святвечір. Цього дня відбувається урочиста зустріч кануна Різдва Христового, обов’язковим ритуалом якого є Меса Навечір’я (Ad Missam in Vigilia).

За церковними канонами Ісус Христос народився опівночі, тому за святковий стіл треба сідати ввечері, щоб чекати всією сім’єю народження Спасителя. Діва Марія і її чоловік Йосип жили в місті Назарет. Марія мала скоро народити. Але вийшов наказ імператора Августина, який хотів провести перепис всього населення, і вони рушили у Вифлеєм.

У місті не було де переночувати, тому Йосип і Марія зупинилися в хліві для ягнят. Саме там і народився Ісус Христос. Марія поклала новонародженого сина в яслі з сіном. У момент народження Ісуса в небі спалахнула яскрава зірка, яка вказувала шлях до Спасителя. Так його знайшли мудреці, які принесли маленькому Христу дари: ладан, золото і смирну.

Святкування народження Христа вперше відбулося в 336 році в Римській імперії. Згодом традиція святкувати 25 грудня Різдво Христове поширилася і на інші регіони. На Русі перша згадка про Різдво і Святвечора датується X століттям – з моменту хрещення.

Для святкування Різдва та Святого Вечора створюють святковий вертеп. Його придумав Святий Франциск у XIII столітті. Спочатку вертепом називали скриню, в якій вміщалися фігурки, відтворюючи події у Вифлеємі. Потім його вдосконалили: фігурки стали більш схожими на живих людей, а потім ролі почали виконувати справжні актори.

Що таке Адвент

У західній традиції святу Різдва Христового передує чотиритижневий піст, який називають Адвентом (лат. Adventus – пришестя). Він починається з неділі, яка випадає на період між 29 листопада та 3 грудня.

 

Адвент ділиться на два етапи: перший – з першої неділі до 16 грудня, – цей період присвячений покаяним роздумам про майбутнє Друге пришестя Ісуса Христа; і другий – з 17 до 24 грудня ( Novenna – дев’ять днів передсвяткування Різдва), – який є безпосередньою підготовкою до зустрічі Різдва Христового та присвячений спогаду Першого пришестя Ісуса Христа у світ – Боговтілення.

Всі неділі Адвента прирівняні за своєю значимістю до великих релігійних свят, і якщо на неділю Адвента випадає якесь інше свято, воно переноситься на понеділок.

 

Перша неділя Адвента вважається початком літургійного року. Кожна неділя Адвента присвячується певному спогаду, якому відповідають євангельські читання під час богослужіння: у першу неділю священик присвячує проповідь майбутньому пришестю Ісуса Христа наприкінці часів, друге і третє – Іоанну Хрестителю, що передував його пришестю, громадському служінню Христа, четверте – подіям, які безпосередньо передували народженню Сина Божого та особливому місцю Діви Марії у таємниці Боговтілення.

Вігілія

24 грудня у храмі фіолетові шати Адвента змінюються на білі. Клірос прикрашають ялинкою.

 

Святвечір перед Різдвом у католиків називається Вігілія. З латинського (Vigilia) перекладається як “чування”. Це день посиленої підготовки до великого свята. Вважається, що слово “вечір” походить від “сочиво” – так називають зернову кашу з медом та фруктами, яку віруючі їдять після літургії та вечірні. Святвечір є найсуворішим днем Різдвяного посту, коли заборонено вживати їжу до появи першої зірки.

 

Увечері в Святвечір покладено особливу месу, яка називається Меса Навечір’я Різдва (Ad Missam in Vigilia). Починається вона, як правило, опівночі. Літургічні піснеспіви цієї меси відрізняються особливою урочистістю. За традицією, в ході богослужіння священик, що на ній, кладе в різдвяний вертеп фігурку Немовля.

 

25 грудня служаться ще три особливі літургії: опівночі, на зорі та вдень, вони символізують Різдво Христове у лоні Бога Отця, в утробі Богоматері та в душі кожного християнина.

 

З настанням вечора, коли на небі спалахує перша зірка, яка символізує Віфлеємську зірку, що сповістила про народження Ісуса Христа, у домашній обстановці сім’ї віруючих збираються за святковим столом.

Облатки

Перед початком трапези старший член сім’ї читає уривок з Євангелія, усі разом співають першу колядку, потім переломлюють різдвяний хліб – облатку. Облатка символізує тіло Христа і нагадує, як він ділився їжею зі своїми учнями під час Таємної вечори.

 

Облатки зазвичай освячуються у храмах під час Адвенту – чотиритижневого періоду підготовки до Різдва. Ті, хто зібрався, діляться одне з одним облатками, обмінюючись при цьому різдвяними побажаннями. Обмін облатками символізує готовність сім’ї ділитися одне з одним – це жест любові та примирення.

 

Потім слідує урочиста вечеря, після завершення якої співаються колядки.

Сама різдвяна трапеза починається з читання історії народження Христа і складається зазвичай із супу та подальшої рибної страви. Святковий стіл складається з 12 пісних страв. Після вечері на святвечір віруючі вирушають у храм на святкову месу.

 

Як відзначають Святвечір у західних країнах

В Італії на Святвечір проводиться щось на зразок домашньої лотереї, коли кожен член сім’ї витягує номер свого подарунка.

 

У Греції 24 грудня діти виходять на вулиці з барабанами та дзвіночками та співають так звані каланди – хвалебні пісні, які мають принести щастя. За це вони одержують маленькі подарунки.

 

У Фінляндії 24 грудня здійснюють спільний похід у сауну – це фінська особливість.

 

Адвент – це традиційно важлива подія у Польщі. Церкви щоранку відкриваються о шостій годині.

 

Красиво вбрані різдвяні ялинки на вулицях та площах прикрашаються іграшками ручної роботи та зірками. Вони стоять до 2 січня. Святвечір – Вігілія – це найважливіша частина польських свят.

 

У Мексиці для дітей 24 грудня влаштовується різдвяна забава піната, глиняний посуд, заповнений фруктами та солодощами, прикрашений зірками та різними фігурами. Пінату підвішують, і діти, щоб дістатися до частування, намагаються розбити горщик із зав’язаними очима. 24 грудня опівночі всі збираються перед церквою, де запалюють вогні та влаштовують феєрверки.

 

На святвечір жителі Кенії збираються за столом у родинному колі. Будинок для різдвяних урочистостей прибирають, головним чином, діти, які миють його та прикрашають.

 

 

 

 

 

 

Back to top button