Цікаве

Собаки можуть виявляти хвороби у людей

Вчені вивчають незвичайний нюх собак, сподіваючись, що він стане більш надійним предиктором хвороб, ніж звичайне тестування, інформує 1NEWS.

Раніше дослідники представили докази того, що собаки після обнюхування чужих шкарпеток можуть визначити, чи є у людини малярія.

Після кількох місяців навчання лабрадор і лабрадор-ретривер могли дізнатися, чи мала дитина хворобу, навіть якщо у неї не виявлялися симптоми.

У 2015 році італійські дослідники оголосили, що вони підготували двох німецьких вівчарок для виявлення хімічних речовин, пов’язаних з раком простати в зразках сечі. Собаки мали рацію в 90% випадків, у той час як стандартний аналіз крові на ПСА не вважався досить надійним для моніторингу.

Собаки вже використовуються діабетиками, щоб визначити, коли рівень цукру в крові небезпечно високий або низький.

Домашні тварини можуть виявити проблему раніше, ніж вимірювання показника глюкози. Крім того, експерти з Манчестерського університету намагаються навчити собак виявляти хворобу Паркінсона за кілька років до появи симптомів.

Собаки також піддаються випробуванню в лікарні NHS Бакінгемширського медичного центру за їх здатність виявляти рак молочної залози. Якщо собаки можуть виявити цю форму раку від дихання жінки, це дозволить проводити більш часті обстеження.

 

 

 

 

 

 

Back to top button