Цікаве

Смертоносний паразит передається людям: медики розповіли, як убезпечитись

Третина безпритульних собак у Миколаєві заражена небезпечним паразитом, який оселяється у серці пса і розмножується, доки не вбиває його. До того ж, паразит легко передається і до людини через укус комара, чи блохи, повідомляє в «ТСН».

«Це – один з найнебезпечніших паразитів, який передається і людині. Знайшли його у собаки, який помер у центрі захисту тварин. Після цього негайно зробили обстеження тварин з різних районів міста, аби зрозуміти скільки з них заражених», – повідомив директор Центру захисту тварин Миколаєва Олександр Голобродський.

За словами головного лікаря Центру захисту тварин Миколаєва Сергія Молчана, з 30 відібраних проб вісім випадків були позитивними. Це означає, як пояснюють у Центрі захисту тварин, що кожна третя безпритульна собака у місті інфікована паразитом. Наразі у місті живе 17-18 тисяч безпритульних собак. Таким чином, п’ять тисяч заражені.

Цей паразит родом з тропічних країн, а в Україні з’явився у 1990 роках. Він виростає до 40 сантиметрів у довжину. Жодних симптомів зараження немає аж до останньої стадії.

«Коли паразит локалізується вже всередині серця – лікування небезпечне, тому що, знищуючи паразита, паралізуючи його у серці, ми викликаємо тромбоз», – зазначив начальник дільничної ветлікарні Інгульського району Миколаєва Федір Безсонов.

Ветеринари радять перевіряти своїх улюбленців на дерафілярїї і щоквартально робити профілактику проти цього паразиту.

А от із людьми ж все складніше, кажуть медики, адже паразит передається комарами.

«Почервоніння на місці укусу. Потім з’являється такий бугорок, який може переміщатися по шкірі в області кінцівок, тулуба, голови. У жінок можуть бути молочні залози, а у чоловіків – статеві органи», – розповіла завідувачка відділенням організації епідеміологічних досліджень Миколаївського обласного лабораторного центру МОЗ України Олена Табола.

Проте найчастіше гельмінт осідає в районі очей. Він розміром від семи до 12 см і має ниткоподібну форму.

«Коли потрапляє людина з такою патологією – ми мерщій біжимо в операційну і намагаємося якнайшвидше видалити паразита, бо він намагається утекти. Були випадки, коли ми не могли з першого разу паразита впіймати», – додав завідувач денним відділенням Миколаївської обласної офтальмологічної лікарні Віктор Косиченко.

Щороку в області паразита знаходять у десяти мешканців. Утім, для людини паразит несмертельний, навіть якщо дерафілярію не видалити. «Вона може просто доростати до певного віку, до певного розміру, а потім інкапсулюватися і померти. Потім відбувається запальна реакція. Людина йде до лікаря і хірург уже вилучає гельмінта», – заявила лікар-паразитолог.

Гірше є з собаками. Миколаївські ветеринари переживають, що з настанням тепла паразит почне швидко розмножуватися через укуси бліх та комарів, а у комунального центру немає грошей ні на лікування безпритульних собак, ні на профілактику проти паразита.

Депутати міськради другий рік не можуть ухвалити програми боротьби із безпритульними тваринами, а тому ні приспати заражених тварин, ні зайнятися профілактикою ще здорових вуличних собак у центрі не можуть.

Back to top button