Цікаве

Скільки Україна заробила на туризмі в 2021: рейтинг

За 2021 рік до бюджету України надійшли рекордні 244 млн грн туристичного збору. Це на 86,8% більше, ніж минулого року (130,6 млн грн), передає 1News.

До п’ятірки лідерів за сплатою туристичного збору увійшли місто Київ та чотири області. Столиця України поповнила бюджет на 68 млн грн, Одеська область – на 26,8 млн грн, Львівська – 23 млн грн, Київська – 15,3 млн грн, Закарпатська – 11,7 млн грн.

За словами голови Державного агентства розвитку туризму України Мар’яни Олеськів, туристичний збір є важливим індикатором розвитку туристичної галузі України.

– У 2022 році ми націлені встановити прозорі й чесні правила для всіх учасників ринку. Вірю, цього року Верховна Рада ухвалить Закон Про туризм, що встановить системні принципи у роботі туристичної галузі, яка, будьмо відверті, протягом 30 років розвивалася хаотично. Законопроєкт стосується і туристичного збору, яким мають бути наповнені цільові туристичні фонди громад. Кошти повинні використовуватись виключно для реалізації стратегії розвитку туризму, – зазначила очільниця ДАРТ.

Варто зауважити, що із 244 млн грн туристичного збору 154 млн грн були сплачені юридичними особами та ще 90 млн – ФОПами. Найуспішнішими виявилися літні та осінні місяці. Влітку заробили 35% від загального річного туристичного збору, а восени – 40%.

Ставка збору встановлюється за рішенням місцевих рад за кожну добу тимчасового розміщення в розмірі до 0,5% для внутрішнього туризму і до 5% для в’їзного. Станом на 2021 рік суми складали до 30 грн для внутрішнього туризму і до 300 грн для в’їзного туризму.

Джерело: ДАРТ
Back to top button