Цікаве

Скіфи робили сагайдаки з людської шкіри – вчені

Скіфи робили сагайдаки з людської шкіри - вчені

Фото: PLOS ONE
Залишки шкіри

Результати дослідження дають уявлення про культурні практики та можливі вірування цього давнього кочового суспільства.

Група антропологів заявила, що скіфські воїни використовували сагайдаки, виготовлені зі шкіри переможених ворогів. У них вони носили свої стріли, пише Arkeonews.

Вчені вивчили твердження грецького історика Геродота, який писав, що скіфи використовували черепи своїх ворогів як посудини для пиття, пили їхню кров і навіть робили сагайдаки зі шкіри правих рук своїх ворогів.

“Використовуючи сучасні методи аналізу білків у 45 зразках шкіри з 14 скіфських пам’яток на півдні України, ми визначили тваринне походження більшості зразків – шкіри коней, великої рогатої худоби, кіз чи овець. Однак два зразки шкіри були особливими – їх виготовили з людської шкіри, як і писав Геродот. Цікаво, що ці фрагменти людської шкіри знайшли лише у верхніх частинах сагайдаків, тоді як решта сагайдаків виготовили зі шкур тварин. Важливо зазначити, що використання людської шкіри для виготовлення зброї не було унікальним для скіфів”, – кажуть вчені.

Зазначається, що людську шкіру використовували для різних цілей протягом всієї історії, включаючи як палітурку книг і створення моторошних артефактів. З іншого боку, знахідка людської шкіри у скіфів дає цінну інформацію про їхні культурні традиції.

Окрім того, згідно з однією з теорій, використання людської шкіри у виробництві шкіри могло бути пов’язане з релігійними або ритуальними віруваннями. Скіфи були відомі своїми складними поховальними практиками, які часто включали складні ритуали поховання та покладання цінних речей у могили. Людську шкіру могли використати для вшанування або увічнення пам’яті померлого.

Фото: PLOS ONE 

Залишки шкіри, знайдені дослідниками на різних місцях поховання

Нагадаємо, ранніше на Хмельниччині було знайдено скіфське поселення.

На Хортиці знайшли цілу гробницю скіфського воїна

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button