Цікаве

Швейцарські фізики анонсували будівлю найбільшого у світі колайдера

Швейцарські фізики анонсували будівлю найбільшого у світі колайдера

Фото: Лукас Тейлор / CERN
Швейцарські фізики анонсували будівлю найбільшого у світі колайдера

Великий адронний колайдер (ВАК) уже досягнув важливих успіхів, включно з виявленням бозона Хіггса у 2012 році. Новий FCC дасть змогу провести точніші дослідження і відкрити нові частинки.

Дослідники у Швейцарії представили плани зі створення нового суперколайдера. Він утричі перевищить за розмірами наявний прискорювач частинок. Про це пише ВВС.

Проєкт називається Круговий колайдер майбутнього. Він передбачає будівництво машини для відкриття нових частинок, що має революціонізувати фізику і поглибити наше розуміння Всесвіту.

Разом з тим, пропозиція зіткнулася з критикою через величезну вартість у 15 млрд. доларів. Експерти вважають ці витрати невиправданими.

Суперколайдер буде набагато більшим за поточний Великий адронний колайдер (ВАК). Він стане інструментом для розв’язання фундаментальних питань про Всесвіт і дасть змогу людству зробити величезні кроки вперед.

“Передбачається, що FCC буде побудований у два етапи: перший почне роботу в середині 2040-х років, зіштовхуючи електрони, а другий, починаючи з 2070-х років, буде використовувати більш важкі протони. Очікується, що новий суперколайдер стане ключем до розуміння багатьох загадок Всесвіту і відкриє нові горизонти у фізиці частинок”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше дослідники за допомогою Великого адронного колайдера відкрили нову частинку матерії – екзотичний тетракварк.

На Великому адронному колайдері знайшли невідомі частки

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button