Цікаве

Штам ВІЛ – науковці в Європі зафіксували новий небезпечний варіант вірусу – 1News

Фото з відкритих джерел

Він має у 5,5 разів більшу здатність поширюватися, ніж інші варіанти вірусу

У Нідерландах упродовж десятиліть циркулює високозаразний і небезпечніший варіант вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ). Про це повідомив журнал Nature.

 

За словами епідеміолога-еволюціоніста Кріса Вайманта з Оксфордського університету, новий варіант виник у 1990-х роках у Нідерландах і швидко поширився у 2000-х.

 

При цьому темпи його поширення почали знижуватися приблизно з 2010 року – ймовірно, внаслідок зусиль країни зі стримування передачі ВІЛ. Також цей варіант було знайдено щонайменше у двох осіб в інших країнах – у Швейцарії та Бельгії.

 

Зокрема аналіз понад 100 інфікованих людей показав, що для виявленого варіанту характерна збільшена кількість вірусних частинок у крові – у 5,5 раза більше, – тобто підвищена ймовірність передачі вірусу.

 

1News за темою: Нові штами коронавірусу загрожують досягнутому прогресу вакцинації, – ООН

 

Також, вочевидь, цей варіант призводить до зменшення кількості імунних клітин, так званих Т-клітин CD4, що піддає людей ризику розвитку СНІДу набагато швидше, ніж інфікованих іншими варіантами ВІЛ.

 

На думку дослідників, без лікування в інфікованих цим варіантом СНІД може розвинутися упродовж 2-3 років після зараження – в порівнянні з 6-7 роками в людей, інфікованих іншими штамами.

 

Відомо, що ВІЛ – один з найбільш швидко мутуючих коли-небудь досліджених вірусів. А за словами еволюційного біолога і молекулярного епідеміолога Джоела Вертхейма з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, поява більш вірулентної форми – це “причина зберігати пильність”. Водночас мутації, виявлені в новому варіанті, не роблять його стійким до існуючих ліків.

 

“Усі інструменти в нашому арсеналі мають як і раніше працювати”, – наголосив науковець.

 

1News за темою: Новий варіант штаму “Омікрон”: Учені назвали його головні симптоми

 

Як повідомлялося раніше, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) повідомила, що нещодавно відкритий варіант “Омікрона” BA.2 виявили вже у 57 країнах.

 

Наразі невідомо, чим суттєво відрізняється BA.2 від вже відомого “Омікрона”, але його вже називають “невидимим варіантом” через те, що його дещо складніше виявити тестуванням.

Джерело

Back to top button