Цікаве

Що таке NFT?

NFT – це цифровий актив у вигляді реальних об’єктів (музика, елементи відео та гри, інші витвори мистецтва). Він має попит, бо створюється відомими на світовому рівні музикантами чи художниками. До того ж, NFT є допоміжним засобом у деяких іграх або навіть важливим елементом для завершення колекції. Цінність NFT загалом залежить від унікальності та автентичності активу. Купувати й продавати їх можливо лише в Інтернеті (найчастіше за криптовалюту), а створюються вони та продовжують існування завдяки технології блокчейну, про що ви й дізнаєтеся з цієї статті від ЦеКрипто.

Які були продажі NFT?

Хоча й NFT існує ще з далекого 2014, набувати більшої популярності він починає зараз, бо він стає способом купівлі/продажу віртуальних витворів мистецтва.

Наймасштабніша купівля NFT

Цифровий художник, відомий як Beeple (справжнє ім’я – Майк Вінклеманн), представив світові композицію з 5 000 малюнків кожного дня. Цей NFT називався “EVERYDAYS: The First 5,000 Days” та був, мабуть, найвідомішим цифровим активом 2021 року. Він був проданий за рекордну суму $69,3 мільйона на Christie’s.

NFT та криптовалюта: відмінності

Подібність криптовалюти (наприклад, Ethereum та Bitcoin) та NFT – це створення і першого, і другого з використанням однакових технологій. На цьому схожості закінчуються, тому перейдемо до відмінностей.

Криптовалюта та фізичні гроші – взаємозамінні (тобто вони можуть бути продані чи обмінені один на одного). А ще вони завжди однакові за вартістю: один певний долар буде коштувати, як інший долар; один Bitcoin дорівнює за вартістю іншому Bitcoin. Та ось вартість NFT залежить від низки факторів (як і вартість будь-якого звичного для нас виду мистецтва):

  • Автор цифрового активу;

  • Його художня цінність;

  • Перспектива попиту NFT серед колекціонерів.

Тому NFT незвичні тим, що всі вони є невзаємозамінними та мають унікальний цифровий підпис, який не дозволяє обмінюватися ними або порівнювати їх. Найбільша кількість NFT зберігається в Ethereum, але й інші блокчейни також можуть підтримувати NFT-технологію. Більше про блокчейни, які підтримують цифрові активи, знайдете серед безлічі статей про криптовалюту https://tsecrypto.com/courses/.

Як створюється NFT?

NFT карбується (тобто створюється) з цифрових об’єктів у вигляді матеріальних та нематеріальних предметів, як-от:

  • GIF-файли

  • Графічне зображення

  • Предмети колекціонування

  • Відео

  • Скіни у відеоіграх

  • Віртуальні аватар

  • Музика

  • Дизайнерські кросівки, тощо.

Навіть твіти можуть стати NFT! Джек Дорсі, співзасновник твіттер, продав за $2,9 мільйона власний перший твіт у вигляді цифрового активу.

Що дає володіння NFT?

NFT схожий за своєю суттю на звичні реальні предмети колекціонування, але у віртуальній формі. Тобто замість того, щоб купувати фізичну картину та вішати її на стіну, ви отримаєте файл у цифровому вигляді.

Людина, яка володіє NFT, отримує всі права власності на цей цифровий предмет. Саме завдяки використанню технології блокчейну володар активу може передати його кому завгодно, а будь-який користувач може перевірити володаря певного активу. А автори NFT можуть додавати певну інформацію в метадані NFT: художники, для прикладу, підписують власні витвори мистецтва, додаючи підпис до файлу.

Як створити власну колекцію NFT

  1. Отримайте цифровий гаманець, що буде зберігати криптовалюту та NFT.

  2. Скоріш за все, потрібно буде придбати якусь криптовалюту (ЕТН, наприклад). Монета залежить від того, на якому блокчейні створений цей маркетплейс та яку валюту приймає власник.

  3. Почати покупку NFT ви можете тільки після налаштування та поповнення вашого гаманця.

Найбільші маркетплейси NFT:

  • OpenSea.io – однорангова платформа, яка постачає “рідкісні цифрові предмети та предмети колекціонування”. Щоб почати роботу з цим ринком, необхідно тільки створити аккаунт, який дозволить переглядати колекції NFT.

  • Rarible – відкритий та демократичний ринок, як і OpenSea, що створений для допомоги творцям і художникам продавати NFT.

  • Foundation – також платформа для продажу NFT, але з обмеженнями: художники можуть виставляти власні роботи тільки за наявністю запрошення від інших творців, які вже виставляли роботи на платформі.

Авжеж, ці маркетплейси популярні та надійні, бо тисячі реальних художників і колекціонерів користуються їми. Але будьте певні, що ви свідомо вирішили придбати NFT та ретельно перевірили його, бо є випадки, коли імітатори створюють репліки цифрових активів та продають їх як оригінал. Відповідно, й цінності такі NFT не мають. Щоб стежити за останніми подіями, пов’язаними із NFT, підписуйтеся на ЦеКрипто у Телеграмі.

 

Back to top button