Цікаве

Що робити, якщо ви підозрюєте у себе коронавірус: обов‘язкові дії

Зараз в Україні оголошений загальнонаціональний карантин з метою нерозповсюдження коронавірусу. Уже в дев’яти регіонах країни оголошений режим надзвичайної ситуації.

 

 

Якщо ж ви підозрюєте, що самі захворіли цим вірусом, то необхідно в терміновому порядку звернутися до свого сімейного лікаря, радить заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко під час брифінгу, передає 1News.

“Якщо у людини є симптоми гострих респіраторних захворювань, то постійний контакт з лікарем допоможе уберегти її від можливих ускладнень”, – пояснив Ляшко.

До кого звертатися, якщо ви захворіли

Перше, що важливо зробити, якщо у вас з’явилися перші ознаки респіраторних захворювань, – зателефонувати сімейному лікарю, після чого саме він допоможе вам підібрати правильне лікування і тактику ведення пацієнта з підозрами на можливе захворювання коронавірусу.

Чи потрібно їхати до лікарні

Якщо підозра на захворювання коронавірусом з’явиться і у вашого сімейного лікаря, тоді потрібен буде огляд пацієнта на дому за допомогою інструментів. Після цього лікар прийме рішення про подальші тактики лікування або діагностики.

Самостійно відвідувати лікарні зараз не рекомендується, але при гострій необхідності, звичайно, потрібно їхати негайно: “Радимо обмежитися спілкуванням тільки з лікарем. У всіх ургентних випадках, зокрема при пневмонії, є чіткі алгоритми, як доставити людину до медустанови, яка здатна буде надати допомогу”, – пояснив Ляшко.

Важливо часто мити руки водою з милом

У будь-якому випадку, не варто займатися самолікуванням або затягувати процес лікування. При перших же симптомах застуди необхідно звертатися за допомогою до лікаря.

Тести на коронавірус: де взяти

Наразі виявити, чи інфікована людина саме коронавірусом, можна тільки за допомогою спеціального тесту. Мер Києва Віталій Кличко запевнив, що всі такі тести, які отримає місто, передадуть до лікарень і сімейним лікарям. За його словами, це допоможе оперативно тестувати тих, у кого буде підозра на коронавірус.

“Всі тести ми передамо лікарням і сімейним лікарям, які зможуть приїжджати до хворих з симптомами на коронавірус. Таким чином вони зможуть робити тести оперативно”, – розповів під час брифінгу Кличко.

Разом з тим, він запевнив, що всі столичні лікарі будуть забезпечені всіма необхідними засобами захисту.


МОЗ закликає: при перших симптомах респіраторних захворювань обов’язково зателефонуйте сімейному лікарю. Залишайтеся вдома! Самоізоляція – найдієвіший спосіб убезпечити себе від інфікування.

Джерело: Сьогодні

Back to top button