Цікаве

Що робити, якщо немає грошей погасити кредит?

Оформляючи кредит, як відомо, береш чужі гроші на якийсь час, а потім повертаєш, але вже свої і назавжди. Іноді трапляється так, що вчасно погасити оформлений кредит не виходить. Що робити в таких випадках і як можна уникнути такої неприємної ситуації читайте нижче.

кредит

Три варіанти кредитування

Кредит можна оформити у банку, ломбарді чи мікрофінансовій організації (МФО).

Як правило, у банку оформляється кредит на велику суму та тривалий термін. У кредитному договорі чітко прописується графік погашення кредитної заборгованості. Позичальник повинен щомісяця, до певної дати виплачувати суму, не меншу за ту, що зазначена у графіку. Це може бути ануїтет чи оплата рівними частинами. Якась частина з суми, що погашається, йде на оплату відсотків, а якась – на тіло кредиту, зменшуючи його, при цьому, відповідно, зменшуються і відсотки, які нараховуватимуться наступного місяця. При прострочення платежу банк нараховуватиме пеню, яку у майбутньому також треба буде погашати.

Найпростіше з кредитом у ломбарді, який можна отримати лише під заставу. У тому випадку, якщо позичальник не поверне вчасно кредит до ломбарду, його застава буде продана з аукціону, а гроші від продажу підуть на погашення кредиту. При цьому, якщо сума від продажу застави не покриє розміру кредиту, кредит все одно вважатиметься погашеним. Якщо ж сума від продажу застави виявиться більшою за кредит, різниця має бути виплачена позичальнику. При цьому на позичальника апріорі не можуть бути накладені штрафні санкції. Оформляючи кредит у ломбарді, клієнт ризикує лише своєю заставою, і нічим більше.

Кредит в МФО зазвичай оформляється на невеликі суми і короткий період, але під високі відсотки (виняток то, можливо при першому оформленні кредиту). У разі, якщо позичальник вчасно не розрахувався за кредитом, до нього застосовуються штрафні санкції, які можуть досягати значних сум. Тому, оформлюючи мікрокредит у МФО, клієнт має бути впевненим у своїй платоспроможності у найближчому майбутньому, щоб не ускладнювати собі життя.

Що робити, якщо кредит не вдається вчасно повернути

Перший крок – це заздалегідь звернутися до адміністрації кредитно-фінансової організації і повідомити її про проблеми, що виникли. Найчастіше у такій ситуації кредитор може запропонувати різні варіанти вирішення проблеми.

У тому випадку, якщо позичальник, оформлюючи кредит, не впевнений у тому, що може його вчасно повернути, доцільно надати перевагу тим МФО, які дозволяють оформити пролонгацію кредитного договору. Деякі МФО дозволяють продовжувати чинний кредитний договір необмежену кількість разів за умови погашення відсотків за кредитом наприклад у Сслоан. Звичайно, це не вирішує проблему, але дає відстрочку та час для її вирішення. На час пролонгації кредиту жодних штрафних санкцій до позичальника не застосовується, його кредитний рейтинг не погіршується.

Деякі позичальники мають опцію «нульового кредиту» при першому кредитуванні в новій МФО для того, щоб погасити вже існуючий кредит.

 

Back to top button