Цікаве

Що не варто вживати на сніданок: поради дієтолога

Сніданок – головний прийом їжі для організму. І саме від його складників залежить, чи прагнутимете ви нездорової їжі впродовж дня і переїдати за вечерею. Тому ось вам список того, чого не має бути під час ранкової трапези. І тим паче, якщо тільки одним із цих продуктів ви снідаєте. Допомогла в укладанні списку дієтолог Олена Кійко, розповідає 1News.

Для початку правило: сніданок має бути. Він має бути повноцінним, тобто містити білки, жири та корисні вуглеводи.

Чашка кави і більше нічого

Як часто ви дозволяєте собі вибігати з дому, на ходу ковтаючи каву? Або часу нормально поїсти немає, або зранку нічого не лізе до рота. Якби шлунок міг говорити, то він ой як багато сказав би вам неприємного

Кофеїн розбудить вас, так. Але навряд чи наситить. Навіть якщо ви п’єте каву з молоком і цукром, то додаєте калорії, однак не насичуючись корисними жирами та клітковиною, без яких організму ніяк не можна вранці. Плюс – кава може спричинити печію, адже сприяє виробленню шлункової кислоти.

Також уранці в організмі підвищена концентрація гормону кортизолу, а вживання кави одразу після пробудження ще більше його підвищує, що може негативно відбитися на самопочутті, а в довгостроковій перспективі і на здоров’ї. Тому каву краще вживати через 20-30 хвилин після сніданку.

Пластівці, мюслі, гранола

 

Не плутати з вівсяної крупою. Ми ж знаємо, що для приготування “справжньої” вівсянки потрібна година. Ну а хто мучитиметься над плитою зранку? Правильно, майже ніхто. Тому ми й вибираємо те, що треба просто залити окропом.

Так от: жодної користі організму такий сніданок не принесе. У пластівцях швидкого приготування величезна кількість цукру. Тобто замість ситного сніданку ви отримаєте комбо-порцію простих вуглеводів, що ненадовго вгамують голод, а потім розбудять звірячий апетит. Перед тим, як купувати подібні продукти (вівсяні пластівці швидкого приготування), читайте склад: там має бути клітковина. А на сніданок клітковина – це наше все.

Купуйте плющену вівсянку, яку треба варити 15-20 хвилин. Додайте порцію ягід. У результаті отримаєте якісні складні вуглеводи та вітаміни, що зарядять енергією і дадуть витримати неголодну паузу до їди в обід.

Тости з варенням і маслом

 

Французькі тости апельсинові

Апетитно, смачно та красиво – безумовно. Але що ви отримаєте? Правильно, інсуліновий вибух, адже тости із чимось солодким – це гора цукру в організм. І будьте певні, вже за пів години вам знову захочеться їсти. Краще поснідати цільнозерновим хлібом з якісним вершковим маслом і авокадо.

Знежирений йогурт

 

Не всі йогурти однаково корисні

Модний нині вид сніданку. А що потім? Потім – шлунок, що потерпає від голоду. Натщесерце вживання кисломолочних продуктів – марна затія, оскільки всі корисні бактерії загинуть у ранковій концентрації соляної кислоти, так і не діставшись до кишечника. Щоб отримати користь, такі продукти краще вживати як десерт після сніданку або на підобідок чи підвечірок. А якщо є грецький йогурт, то його оптимальна жирність має бути 2,5-5%.

Сосиски та ковбаса

 

Чи корисні сосиски на сніданок?

Згодні, смачно та ситно. Це те, що ми любимо. Етикетки ковбас і сосисок маячать “ешками” в своєму складі. Подумайте двічі, хотіли б ви починати свій день з підсилювачів смаку, консервантів, стабілізаторів і фіксаторів кольору?!

Джерело: Сьогодні

Останні новини

Back to top button