Цікаве

Саркофаг зі скелетами, яким 5 тисяч років, знайшли археологи на Тернопільщині

Археологи розкопали у Тернопільський області кам’яний саркофаг із трьома скелетами та іншими артефактами, яким щонайменше п’ять тисячоліть, передає 1news з посиланням на Укрінформ.

Про це повідомила директор обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини, археолог Марина Ягодинська.

«Розкопки проводили разом з археологами Борщівського краєзнавчого музею поблизу села Озеряни. Розкопали кам’яну гробницю з останками давніх людей. Це, за попередніми оцінками, – молоді люди, одна особа взагалі – підліток. Крім цього, знайшли 10 амфор, добре відшліфовану сокиру, три намистини з бурштину, дві з них дуже добре збереглися. Знайдені артефакти належать до поховань культури кулястих амфор, це – IV-III тисячоліття до нашої ери», – розповіла Ягодинська.

За її словами, поховані лежали буквально втиснуті у саркофаг, крайні з них – із піднятими попри кам’яні стінки гробниці руками, що трапляється досить рідко.

Ягодинська зазначила, що знайдений кістковий матеріал передадуть у відділ біоархеології Інституту археології НАН України, де їх вивчатиме науковий співробітник цієї установи, кандидат історичних наук, археолог Леся Козак. Після цього археологічні знахідки разом із саркофагом буде передано Борщівському краєзнавчому музею.

Культура кулястих амфор (III тис. до н. е.), поховання якої здійснювали у мегалітичних (складених з великих брил) гробницях, найбільш досліджена на заході України. Також представники цієї культури заселили як Правобережжя, так і частково лівий берег Дніпра, поширювалася вона і на терени Молдови, Польщі, Північної Німеччини.

Свою назву культура дістала за характерними формами посуду – кулястими амфорами з невеликими вушками на плічках.

У матеріалах культури показовими є артефакти з кераміки, кременю, кістки та бурштину. Кам’яні скрині були сімейними склепами багаторазового використання.

 

 

 

Back to top button