Цікаве

Ринок vs. магазин: де краще купувати продукти у листопаді

Листопад – місяць щедрий на сезонні овочі-фрукти. Як на наші, українські, так і на екзотичні. Плюс – традиційні для цього часу продукти коштують значно дешевше. Тому овочі та фрукти варто заготовлювати в сезон. І саме в сезон вони найбільшою мірою насичені вітамінами і корисними мікроелементами. А отже, ви їсте їх у кориснішому “вигляді” та заощаджуєте гроші.

А де їх краще купувати – на ринку чи в магазині, де вони краще зберігаються і не втрачають своїх якостей? Та й взагалі, чи принципово, де купувати сезонні продукти?

Разом з дієтологом Оленою Черніковою 1News розповідає, що треба купувати в листопаді, де це робити і яку користь нам принесуть фрукти/овочі листопада.

 

Де купувати – на ринку чи в магазині

Насправді не важливо де. Бо якість продуктів залежить не від погодних умов певної пори року на ринку або кліматичних умов у магазині.

У великих торговельних мережах за дотриманням правил зберігання ретельно стежать. Там же обсяги великі, в їхніх інтересах зберегти якість продуктів якнайдовше.

Єдиний виняток – переїзні ярмарки. Більшість реалізаторів зберігають товар у машині і взимку, і влітку.

На вигляд продукт начебто непоганий, а приносиш додому – або переспів, або перемерз, від цього менше смаку й корисних властивостей.

Тож збираймо продуктовий кошик.

Сезонні овочі листопада

  • Всі види капусти
  • Картопля
  • Цибуля ріпчаста, порей
  • Морква
  • Пастернак (корінь)
  • Ріпа
  • Редька
  • Селера (корінь)
  • Буряк
  • Солодка картопля (батат)
  • Топінамбур
  • Гарбуз
  • Фенхель
  • Хрін
  • Часник

Що отримаємо разом з цими овочами

  • З капустою – унікальний і необхідний проти виразкової хвороби шлунка вітамін U, ферменти, мінеральні речовини.
  • З броколі – омега-3 жирні кислоти, потрібні в боротьбі з атеросклерозом, допомагають в боротьбі хворобами серцево-судинної системи.
  • З бататом – залізо, марганець, мідь, цинк і вітаміни.
  • З ріпою, цибулею ріпчастою, пореєм – вітаміни, які зміцнюють імунітет.
  • З морквою – антиоксиданти.
  • З пастернаком – клітковину, яка швидко засвоюється.
  • З редькою – клітковину. Вона очищує організм і поліпшує роботу шлунково-кишкового тракту.
  • Із селерою (корінь) – ефірні олії, що прискорюють виведення токсичних речовин.
  • За допомогою буряка – швидше боротимемося з анемією і слабкістю.
  • З топінамбуром – виведемо з кишечника продукти розпаду.
  • За допомогою гарбуза – боремося з атеросклерозом, діабетом, жовчнокам’яною хворобою.
  • З фенхелем – отримаємо ефірну олію, що допоможе травленню.
  • Із хроном і часником зміцнюємо імунітет і серцево-судинну систему.

Сезонні фрукти та ягоди

  • Авокадо (Ізраїль, Мексика)
  • Айва
  • Гранати (турецькі солодші)
  • Грейпфрут (Ізраїль)
  • Груші
  • Калина
  • Ківі (Китай, Туреччина)
  • Журавлина
  • Мандарини (Туреччина)
  • Обліпиха
  • Горобина
  • Фейхоа (Узбекистан, Азербайджан)
  • Хурма (шарон Грузія/корольок Азербайджан)
  • Чорноплідна горобина
  • Шипшина
  • Яблука

Що отримаємо разом із цими фруктами та ягодами

  1. В авокадо близько 20 різних вітамінів, мінералів і антиоксидантів.
  2. З айвою і журавлиною підтримаємо профілактику шлунково-кишкових захворювань, зміцнимо імунітет.
  3. З гранатами, а саме з 100 мл соку, отримаємо 36% добової норми вітаміну K, 30% вітаміну C, 16% фолієвої кислоти.
  4. Грейпфрут надає органічні кислоти, які сприяють засвоєнню заліза.
  5. Груша – це велика кількість фолієвої кислоти.
  6. З калиною, а саме з відваром з ягоди, заспокоюємо нервову систему.
  7. Ківі містить велику кількість вітаміну С, калію.
  8. Мандарини – допомога бронхам і легеням швидше позбутися мокротиння.
  9. Обліпиха – джерело вітамінів, органічних кислот, ефірних олій, флавоноїдів.

Тож листопад – місяць продуктивний для закупів, і, як бачимо, сезонні овочі та фрукти цього місяця корисні максимально.

Джерело: Сьогодні

Останні новини

Back to top button