Цікаве

Розтанув найбільший у світі айсберг

Від нього лишилися незліченні дрібні фрагменти

Коли в 2017 році айсберг A68 відокремився від Антарктиди, він мав площу майже 6000 квадратних кілометрів – розмір невеличкої країни

Але супутники показують, що цей мегаайсберг наразі практично зник – від нього лишилися незліченні дрібні фрагменти, які, за словами Національного льодового центру США, більше не варто відстежувати, – розповідає 1NEWS з посиланням на ВВС Україна.

A68 відокремився від льодовикового шельфу Ларсон С на краю Антарктичного півострова, і протягом року майже не рухався. Але потім він почав дрейфувати на північ з усе більшою швидкістю, рухаючись завдяки сильним течіям та вітрам.

Цей шматок криги вагою мільярди тонн рухався до Британської заморської території Південна Джорджія. Цей маленький острів – місце загибелі багатьох найбільших айсбергів. Потрапивши на місцеві мілини, вони приречені поступово танути.

Але нашому герою такої долі вдалося уникнути.

Натомість його згодом згубили хвилі, тепла вода та вищі температури повітря в Атлантиці. Він просто розколювався на дедалі менші фрагменти.

“Дивовижно, що A68 так довго проіснував. Якщо уявити співвідношення його товщини – це як покласти один на інший чотири аркуші паперу формату А4, – каже він. – Тож він був неймовірно гнучкий і крихкий, коли рухався океаном. Це тривало роками. Але врешті-решт він розколовся на чотири-п’ять частин, а потім розпалися і вони”, – сказав Адріан Лукман з Університету Свонсі.

Back to top button