Цікаве

Розгадано таємниці мумій, які археологи знайшли в некрополі Саккари

Вчені Стародавнього Єгипту мали певні знання для створення мумій з бальзамуванням тіла, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Багато людей, які дивилися на гробниці і єгипетські мумії , відчували величезну цікавість. Ким були ці древні люди до того, як стали муміями? Здавалося, що їх історії залишаться таємницею, поки вчені не знайдуть новий спосіб їх розкрити.

Дві єгипетські мумії були знайдені в гробниці більше 400 років тому. Нове дослідження провело комп’ютерну томографію останків цих двох мумій. Потім дослідники додали третю мумію, яка раніше демонструвалася. Це тріо – єдині відомі мумії з Саккари, стародавнього єгипетського кладовища. Більшість єгипетських мумій ховають в гробах; однак ці лежали на дерев’яних сланцях, загорнуті в пелену і прикрашені портретом в повний зріст.

Відповідно до твердження Стефані Зеш, що представляє музей Рейсса Енгельхорна (Мангейм), стала відома стать і приблизний вік померлих людей. З’ясувалося, одне тіло належить чоловікові, який помер у віці 20 років, друге – жінці віком 30-40 років, третє – дівчинці-підлітку, яка померла в період між 17- і 19-річчям, вона мала доброякісну пухлину. У всіх були присутні сліди проблем зі здоров’ям, однак експертам важко було визначити, яи спровокували хвороби смерть. Відомо, що вони померли в молодому віці.

Вчені Стародавнього Єгипту мали певні знання для створення мумій з бальзамуванням тіла. Найчастіше в ході даного процесу з тіла виймають органи, поміщають в судини, через деякий час покійного сушать і використовують консерванти. Двом з трьох мумій мозок витягли трохи дивно. А мозок і органи підлітка виявилися незайманими.

Стефані Зеш припустила, що при бальзамуванні застосували зневоднюється суміш – натрона вапно. У підлітка і жінки знайшли намиста з бісеру та інші прикраси. У всіх трьох мумій були монети. Міфологія древніх греків говорить, що їх необхідно було використовувати в якості оплати послуг Харона, який перевозив померлих людей в загробний світ. Вчені виявили у жінки в животі цвяхи з металу. Про їх призначення науковці не повідомили.

Експерти відзначили, тільки багаті представники древніх єгиптян могли скористатися послугою бальзамування. Фахівці припустили, що покійних забальзамували, застосовуючи незвичайний метод, так як у них не виявилося грошей, щоб придбати для себе саркофаг. При цьому вони були заможними людьми, оскільки мали різні прикраси.

 

 

 

 

Back to top button