Цікаве

Рослинне м’ясо: як виготовляється та скільки коштує

В Україні з’явилося виробництво рослинного м’яса. Що входить до складу рослинного м’яса і чи схоже воно на смак на натуральне, з’ясовували ведучі програми “Ранок з Україною” Григорій Герман і Лілія Ребрик, передає 1News.

Як виготовляють рослинне м’ясо: технологія

Соковита смажена котлета, але без м’яса! Поласувати таким блюдом можуть навіть ті, хто не вживає їжі тваринного походження. Всі інгредієнти хоча і мають дивні назви, але зроблені з натуральних продуктів.

 

В Україні виготовляють рослинне м'ясо

“Фактично – це фарш, який створений на рослинній основі. За основу взято соєвий текстурат, який робиться з сої, – розповів виробник рослинного м’яса Андрій Черуха. – За смак відповідають дріжджові екстракти, гідролізовані білки. Це білки, які дістаються фактично з дріжджів і з сої, а ще з пшениці. Вони проходять певний процес, в якому білки руйнуються, звільняються амінокислоти, які відповідають за смак”.

Тому веганський фарш – це не перемелений шматок м’яса на м’ясорубці. Тут є певна технологія.

 

Вегани зможуть поповнити свій раціон рослинним м'ясом

“Соєвий текстурат замочується водою з буряковим концентратом, в якому відразу замішані натуральні ароматизатори, також дріжджові екстракти, гідролізовані білки”, – пояснює виробник рослинного м’яса.

Буряковий концентрат замінює в такому м’ясі кров. Далі додається картопляний протеїн – він багатий білками. А за форму відповідає інший інгредієнт:

“Скріплюється все сумішшю метилцелюлози. Метилцелюлоза змішується з водою і соняшниковою олією, – розповів Андрій Черуха. – В кінці додається заморожене кокосове масло, яке дає жирність – завдяки йому рослинне м’ясо тане в роті, як стейк”. А далі справа легка – сформувати котлети і обсмажити на сковорідці.

Як готувати рослинне м’ясо

Готується штучне м’ясо вдвічі швидше, ніж звичайне. У розрізі вегетаріанська котлета взагалі не відрізняється від звичайної. І поки вона гаряча, варто їсти. Більш того перелік страв з такого продукту невичерпний:

“Готувати можна на грилі, на сковороді, можна запікати в духовці – фактично, будь-яким способом! – коментує експерт. – Зберігати його можна при температурі -18, тобто в звичайній морозилці до 1 року. Але якщо продукт вже розморожений, то 3 дня, якщо він розгерметизовано – 7 днів”.

Скільки коштує рослинне м’ясо

Від звичайного м’яса таке дуже важко відрізнити. Хіба що за ціною. За упаковку, а це 350 грамів, доведеться викласти 160 гривень.

Останні новини

Back to top button