Цікаве

Різдвяний пост 2021 почався для православних України: заборони

Різдвяний піст для православних України щороку випадає на період з 28 листопада по 6 січня. Його було встановлено на честь великого свята Різдва Христового.

Цей піст також відомий під назвами Пилипів, або Пилипівка. У чому суть і як його правильно прожити, розповідає 1News.

Значення та сенс Різдвяного посту

Різдвяний піст триває 40 днів. Часто його називають Пилиповим, оскільки заговіння (останній день перед постом) на нього випадає на день пам’яті апостола Пилипа. 2021 року піст почнеться в неділю.

Його мета – не лише в утриманні від їжі. Істинний сенс Різдвяного посту – віддалення від гріха та наближення до Бога, приборкання тілесних бажань, покаяння, молитва та зустріч Різдва з чистою душею.

Різдвяний піст триває 40 днів

 

Що не можна їсти на Різдвяний піст

Протягом усіх сорока днів вірянам забороняється вживати яйця, м’ясо, молоко, алкоголь та будь-які продукти, які їх можуть містити. Рибу дозволено їсти по суботах та неділях, а також у дні великих церковних свят, зокрема, Введення Пресвятої Богородиці та святого Миколая Чудотворця. Також у ці дні можна випити небагато вина.

За церковним монастирським статутом, до 19 грудня по понеділках дозволені гарячі страви без додавання рослинної олії, а по середах і п’ятницях наказано сухоїдіння, коли можна їсти тільки рослинну їжу, що не пройшла термічну обробку, без олії.

У вівторок і четвер дозволена гаряча їжа з олією. В останній тиждень Різдвяного посту, в період з 2 по 6 січня, правила стають суворішими: рибу не можна їсти навіть у суботні та недільні дні.

Основу меню під час посту складають фрукти, овочі, хліб, каші, гриби, бобові та горіхи

 

Що можна їсти в Різдвяний піст

Основу меню під час посту складають фрукти, овочі, хліб, каші, гриби, бобові та горіхи. Варто зазначити, що для мирян необов’язкові такі ж суворі обмеження, як для ченців. Зокрема, можна відмовитися від сухої їжі, проте найкраще обговорити режим утримання зі своїм духівником.

Крім того, пост може бути послаблено в разі хвороби, тяжкої фізичної роботи, подорожі, військових обов’язків. Не дотримуватися його дозволяється дітям та вагітним жінкам.

Сенс Різдвяного посту – віддалення від гріха та наближення до Бога

 

Чи можна грати весілля в Різдвяний піст

Згідно з церковними канонами, одружуватися й відзначати весілля в піст не дозволяється. У разі гострої необхідності можна розписатися в рацсі, а вінчання та весілля відкласти до завершення посту.

Крім того, важливо утримуватись від участі в гучних розвагах, азартних іграх, намагатися не злословити й не допускати будь-яких негативних емоцій та вчинків.

Джерело: Обозреватель

Back to top button