Цікаве

Радониця 2021: дата та значення

Незабаром після великого православного свята Великодня настають особливі дні поминання в церковному календарі. Коли буде Радониця 2021 року, яке значення вона має, і чому поминальний день вважається святом, розповідає 1News.

Коли відзначається Радониця 2021 року

Щорічно Радониця припадає на різні дати, тому що це перехідний день. Як і багато інших церковних свят, вона безпосередньо залежить від Великодня.

Радониця відзначається у вівторок другого тижня після Воскресіння Христового. Оскільки Великдень-2021 був 2 травня, то Радониця цьогоріч випадає на 11 травня.

В Україні поминальні дні після Великодня мають й інші назви – проводи, гробки. Традиційно вони починають відзначатися з наступної неділі після Великодня і тривають до вівторка – свята Радониці.

Примітно, що 2021 року поминальні дні, які відносяться до Радониці, збігаються з днем поминання покійних воїнів, який шанується 9 травня.

Радониця: значення дня

Великдень – це свято не лише живих, але і померлих християн. І Радониця – саме той день, коли живі можуть поділитися зі своїми померлими родичами радістю святкування Великодня. Цей день так і називають – Великдень для померлих.

Радониця має в своїй назві слова “рід”, “радість”. Це зближує свято з поняттям “радіти” й означає, що людям не варто сумувати стосовно смерті рідних і близьких, а, навпаки, радіти їхньому переродженню в інше – вічне життя.

Основа християнського вчення, яке символізує Великдень, полягає в тому, що Ісус зумів перемогти смерть, відродився до нового життя, і ця ж доля уготована всім віруючим християнам.

Як відзначається Радониця: традиції поминального дня

Безпосередньо в день Радониці, а також напередодні, у неділю та понеділок, люди йдуть до церкви, моляться, замовляють панахиду, ставлять свічки. А потім вирушають на кладовище. Вони несуть з собою на могилки крашанки, паски та інші частування, щоб зробити поминальну трапезу, а частину приготовленого віддають бідним людям на помин душі.

Джерело: Сьогодні

Back to top button