Цікаве

Рада скасувала прописку у паспортах: що зміниться

Верховна Рада скасувала прописку у паспортах. Законопроект №5463 у другому читанні та загалом підтримали 238 парламентаріїв. Про це повідомляє 1News.

“Реєстрація місця проживання – одна з найпопулярніших адмінпослуг, але водночас процес реєстрації складний і тривалий. Від громадян вимагають занести до органу реєстрації або центру адмінпослуг від 3-х до 5-ти документів”, – йдеться в пояснювальній записці.

Крім того, документ перекладає все в онлайн-формат, а також скасовує штампи в паспорті та виписки з ID-картки про прописку.

Як змінити місце реєстрації онлайн?

  • Вибрати пункт “зміна місця проживання” на сайті “Дія”.
  • Заповнити заявку.
  • Власник житла має підтвердити запит онлайн та дозволити зареєструватись у житлі, внесеному до реєстру нерухомого майна.
  • Зняття з попереднього місця проживання відбувається автоматично. Дані про нове місце відображаються в реєстрі також автоматично.

Крім цього, при зверненні за отриманням інших послуг інформацію про місце проживання осіб органи державної влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, незалежно від форм власності, отримують самостійно шляхом доступу до відомчої інформаційної системи ДМС.

«Знищуємо штамп у паспорті та «папірчик» до ID-картки. Не варто боятися, що загубите важливий документ, бо зареєструвати місце проживання можна буде в онлайні. Чоловікам також не доведеться ходити у військкомати для цього. Це фантастично. Замість трьох установ, 30 днів очікування та купи довідок, які і так є в держави, — одна онлайн-заява, яку розглянуть та оброблять за добу», – зазначив Федоров.

Міністр додав, що відтепер повністю змінюється філософія прописки. «Спрощуємо одну з найбільш популярних та бюрократичних послуг, формат якої давно віджив своє. Сьогодні ВРУ прийняла законопроект в цілому», – зауважив він.

За його словами, у 21 столітті люди можуть вільно переміщатися країною і не повинні залежати від штампів у паспорті. Оформлювати пенсію, документи чи отримувати медичну допомогу можна буде, не прив’язуючись до місця реєстрації.

«Для того, щоб держава розуміла, де людина зареєстрована, існують електронні реєстри, а не ксерокопії. Жодних папірців чи походів у ЦНАП — лише підтвердити згоду онлайн. Прописка стане суто декларативною. Тепер людина просто в застосунку або на порталі Дія зможе вказати адресу, за якою фактично проживає, і отримати підтвердження від власника житла», – зауважив міністр.

Федоров уточнив, що місце реєстрації не даватиме людині право власності на житло, а лише повідомлятиме державу, де вона проживає. Зараз послуга працює в 7 містах в експериментальному форматі і зовсім скоро стане доступною для всіх.

Back to top button