Цікаве

Психологи стверджують, що віра в Бога допомагає самотнім людям

Серед тих, хто почуває себе самотнім, релігійні люди менш схильні втратити жагу до життя

Самотні віруючі люди почувають себе менш соціально ізольованими, ніж самотні атеїсти.

Річ у тім, що віруючі сприймають Бога своїм другом, – повідомляє 1NEWS.

Нове дослідження психологів з Університету Мічигану показує, що серед тих, хто почуває себе самотнім, релігійні люди менш схильні втратити жагу до життя, тому що їх віра заповнює цю порожнечу.

“Для соціально ізольованих людей Бог може слугувати замінником взаємин. Це компенсує частину того, що мають забезпечувати нормальні стосунки між людьми”, – зазначає керівник дослідження Тодд Чан.

До такого висновку вчені дійшли, об’єднавши три дослідження, у яких загалом взяло учать більше 19 тисяч людей.

Психологи вивчили дружні стосунки цих людей, їх релігійні переконання, почуття самотності та цілеспрямованність.

З’ясувалося, що релігія не має серйозного впливу на почуття щастя, приналежності до чогось або цілеспрямованність для тих, хто не почуває себе самотнім.

Але для тих, хто не має багато друзів, вплив релігії і звернення до Бога як до друга, коли вони не мають підтримки соціальних зв’язків, є характерним.

“Наше дослідження доводить, що серед двох людей, які почувають себе соціально ізольованими, саме ті, хто більш пов’язаний з Богом, краще вбачають у житті ціль”, – зазначає соавтор дослідження Ніколас Міхалак.

Однак, релігії недостатньо, щоб замінити взаємини між людьми.

“Ці результати не вказують на те, що люди можуть або повинні покладатися на Бога більше, ніж на людей для того, щоб мати ціль в житті.

Якісні стосунки між людьми, як і раніше, залишаються первинним і постійним джерелом цілей у житті”, – зауважує професор психології і соавтор дослідження Оскар Ібарра.

Джерело: Українська правда

Back to top button