Цікаве

Прорив у науці: вчені з’ясували, як коти мурчать

Прорив у науці: вчені з ясували, як коти мурчать

Фото: pexels.com
Вчені виявили “муркотливі подушечки”, вбудовані в голосові складки

Вчені роками ламали голову над тим, як кішкам вдається видавати своє характерне тихе мурчання.

Дослідники з Віденського університету заявили, що нарешті зʼясували, звідки береться фірмовий звук котів, коли вони муркочуть. Однак причина, з якої вони це роблять, все ще залишається загадкою. Про це йдеться в дослдіженні, яке опублікували в Current Biology.

Довгі роки для вчених залишалося незрозумілим, як кішкам вдається видавати своє характерне тихе мурчання, оскільки низькочастотні звуки зазвичай видають великі тварини з довшими голосовими зв’язками.

Так, вчені виявили “муркотливі подушечки” сполучної тканини, які вбудовані в голосові складки. Ймовірно, вони збільшують щільність, змушуючи їх вібрувати повільніше, створюючи гул, який приносить радість господарям котів.

Команда під керівництвом вченого з голосу Крістіана Гербста з Віденського університету в Австрії каже, що їх дослідження кидає виклик широко поширеній думці про те, що причиною муркотіння є активне скорочення м’язів. Натомість вчені вважають, що муркотіння може бути пасивною аеродинамічною поведінкою, яка продовжується автоматично після того, як мозок надсилає початковий сигнал.

Коли говорять люди, вони створюють низький, хрипкий звук, вібруючи голосовими зв’язками на дуже низькій частоті, що іноді описується як “гудіння”. У котів є “подушечки для муркотіння”, які працюють подібним чином, дозволяючи маленьким пухнастикам муркотіти, навіть якщо їхні голосові зв’язки набагато коротші за наші, використовуючи ті самі механізми, які зазвичай створюють високочастотні звуки, такі як нявкання.

Це дивовижне відкриття показує, що скорочення м’язів не є необхідним для муркотіння. Структури сполучної тканини можуть бути основним рушієм, хоча це потрібно було б довести, вимірявши процес у живих кішок, що трохи складніше.

“Хоча наші дані не повністю спростовують гіпотезу про активне скорочення м’язів для муркотіння, вони показують, що котяча гортань може легко виробляти звуки в режимі муркотіння з основними частотами від 25 до 30 Гц без нейронної інформації або м’язового скорочення”, – кажуть дослідники.

Водночас причина, чому коти муркочуть, залишається загадкою. Деякі теорії припускають, що муркотіння вказує на задоволення та заохочує до подальшої взаємодії з людьми. Дослідження також показують, що муркотіння може бути механізмом зцілення.

Раніше вчені розповіли, як правильно гладити кішок. Вони з’ясували, що кішки стають злими, коли їх неправильно пестять.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button