Цікаве

Проблема Санта Клауса – чи шкідлива борода для чоловічого здоров’я

Бороди зараз стали дуже популярними. Але, якщо вірити останнім новинам, не все так просто. Ходять чутки, що борода може бути небезпечною для здоров’я.

Причому, новини про це час від часу з’являються не у жовтих газетах та подібних їм сайтах, а у цілком серйозних медіа. Та й розповідають про це не аби хто, а цілком серйозні спеціалісти. Наприклад, у одному з репортажів CBS News один поважний нью-йоркский лікар попередив чоловіків про можливу небезпеку яка може  очікувати на бородатих чоловіків.

«Борода може стати вашою проблемою», – сказав він. «Я вважаю, що вона схожа на пастку, у яку попадають бактерії з зовнішнього середовища. Борода затримує їх, але сама стає своєрідною домівкою що забезпечує ріст та розмноження шкідливих мікроорганізмів».

Після цього він додав, що віруси можуть передаватися від людини до людини через волосся на обличчі. А це робить бороду відповідальною за передачу таких небезпечних вірусних хвороб, як грип та йому подібні.

Також лікарі кажуть, що борода може спровокувати подразнення шкіри та інфекцію, відому як фолікуліт.

Ну, як вам такі новини? Чесно кажучи, якийсь жах.

Так що? Чи варто відмовитися від моди та поголити щетину?

Знаєете, поки що не хапайте бритву. Усе у нашому світі має свої погані боки. Але це не відміняє того факту, що усе у нашому світі має і свої приємні риси та якості.

Наприклад, є дані, що свідчать про те, що борода може надавати деякі потенційні переваги для збереження вашого здоров’я.

Так, відомий американський  доктор медичних наук дерматолог Еріка Саммерс каже: «Я думаю, що відрощування бороди насправді може бути корисним для деяких людей. наприклад, вона може захищати чутливу шкіру обличчя. Бактеріальний фолікуліт і запальний стан, який називається псевдофолікуліт барбае, можуть виникати в області бороди і часто спричиняються голінням». Оскільки носіння бороди означає, що ви будете підстригати волосся на обличчі, а не голити його, цей факт усуває загальне джерело цих захворювань.

І це цілком зрозуміло, якщо замислитись, що борода у чоловіка від природи. Люди носили її, коли ніяких бритв не було та про гоління ще й мріяти не можна було. Мабуть, не дивно, що шкіра деяких людей сприймає гоління, як травму?

Борода також захищає ваше обличчя від сонця. Дослідження 2011 року, проведене Університетом Південного Квінсленда в Австралії, показало, що борода забезпечує захист від ультрафіолету, а довше волосся захищає шкіру трохи ефективніше. Це особливо корисно для таких чутливих зон обличчя, як щоки та верхня губа. Є на нашій планеті місця, де влітку неможливо вийти під сонце, якщо ви не нанесли на шкіру якийсь спеціальний засіб. Борода там точно не буде зайвою.

А тепер дозвольте виказати головний аргумент, який розіб’є усі доводи тих, хто залякує вас. Ми навіть посміємося разом з них та їх балачок.

Так, це зрозуміло, що неохайна та брудна борода може стати джерелом інфекції. Як і не мите волосся на голові, чи немиті руки.

Але кожна сучасна людина розуміє, що таке гігієна. Що борода вимагає догляду. Як і волосся на маківці, її потрібно регулярно мити з шампунем. І головне слово тут «регулярно». Також може допомогти вживання кондиціонеру. Воно зробить бороду м’якшою (але не забудьте ретельно змити кондиціонер, щоб уникнути лущення). І, звичайно, не дозволяйте рости бороді як заманеться, використовуйте гребінець або щітку, щоб не давати бороді сплутуватися у клубки.

Але самим гарним рішенням буде звернутись до спеціалістів. Завітайте у барбершоп. Там не тільки приведуть вашу бороду у такий шикарний вигляд, що ви самі навіть не очікуєте. Спеціалісти підберуть правильний підхід до вашої бороди. Допоможуть розібратись, яку форму бороди краще підібрати, як  та за допомогою чого за нею доглядати.

І все це у атмосфері справжнього чоловічого клубу, що допоможе вам відпочити та набратись хороших емоцій на цілий день.

До того ж, свята близько. Як би там не було, привести себе до ладу на Різдво та Новий рік – гарна ідея та шикарний привід. Завітайте за барбершопу та вийдіть з нього з бородою, якій позаздрить сам Санта Клаус (хоч він і святий)!

Back to top button